15. oktobar 2018.

Vesti

30. oktobar 2017. godine

Profitabilna Pošta

Nadzorni odbor Pošte Srbije usvojio je na današnjoj sednici informaciju o poslovanju ovog javnog preduzeća u prvih devet meseci 2017. godine, kao i izveštaj o stepenu realizacije Programa poslovanja.
U periodu januar-septembar, ukupni prihodi su dostigli 18,7 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 16,5 milijardi, te je Pošta Srbije iskazala neto dobitak od 1,7 milijardi dinara.
Preduzeće je planiralo da će u prvih devet meseci imati poslovni dobitak od 308 miliona dinara, a postignut je iznos od 2,2 milijarde dinara.
Poslovni prihodi su veći od planiranih i na kraju trećeg kvartala iznose 18,1 milijardu dinara. Nešto više od polovine te sume obezbedio je komercijalni servis, uz nastavljen trend rasta prihoda od paketskih, ekspres i logističkih usluga, koji u 2017. iznosi preko 12 odsto. Sa svojim Post-ekspres servisom, Pošta već 15. godinu drži lidersku poziciju na tržištu najizloženijem konkurenciji, budući da na njemu posluje više od 50 registrovanih kurirskih službi.
Dobrim upravljanjem troškovima i racionalizacijom na svim nivoima, poslovni troškovi su svedeni na najmanju moguću meru i za 10,3 odsto su ispod planiranih.
U posmatranom periodu Pošta je izdvojila 845,9 miliona dinara za investicije, što je za oko 12 odsto više nego prošle godine, a najviše je uloženo u nabavku novih tehnoloških transportnih sredstava koja su osnov poštanske delatnosti.