15. decembar 2018.

Vesti

3. oktobar 2014. godine

Promovisana prigodna poštanska marka „100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla”

Prigodna poštanska marka „100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla” promovisana je danas na svečanosti u PTT muzeju.
Javno preduzeće „Pošta Srbije” je, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, na ovaj način uzelo učešće u sećanju na blaženu uspomenu patrijarha Pavla, posebnu ličnost u našem narodu.
Milan Krkobabić, direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, istakao je da Pošta Srbije predstavlja instituciju koja se uporedo razvijala kao i srpska država. „Pošta danas predstavlja savremenu korporaciju koja posluje profitabilno, koja raste i razvija se, koja ima visok stepen društvene odgovornosti. Deo te misije je izdavanje ove poštanske marke posvećene počivšem patrijarhu Pavlu. Moja je poruka da svi skupa pokušamo da živimo makar malo na način onako kako je govorio patrijarh Pavle. Pošta će uvek negovati, pomagati i isticati ono što je važno za državu Srbiju i srpski nacion, jer ima delova države Srbije iz kojih su otišla sveštena lica, a ostali su prepoznatljivi i rado prihvatani poštari. Mislimo na Kosovo i Metohiju”, naglasio je direktor Krkobabić.
Nikola Selaković, ministar pravde u Vladi Republike Srbije, ocenio je da je za Srbiju krvavi 20. vek slavno počeo a neslavno se završio. „Mnogo velikana smo imali na početku tog veka a malo na njegovom kraju. Patrijarh Pavle je jedan od retkih velikana koje je Srbija imala tokom teške poslednje decenije 20. veka”, ukazao je ministar i dodao da je Pavle bio jedan od onih koji su Srbiju uveli u 21. vek.
O životu i delu blaženopočivšeg Patrijarha Pavla govorio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej. On je rekao da je Patrijarh Pavle bio čovek iz naroda, ponikao u narodu i ostao veran svom narodu. „Poštanska marka sa njegovim likom predstavlja veliko delo našeg vremena jer se do skora ovako nešto nije moglo ni zamisliti”, kazao je Irinej.
Autor likovnog rešenja ovog prigodnog izdanja na kome je prikazan portret počivšeg Patrijarha Pavla je mr Boban Savić, akademski slikar, jedan od najuspešnijih kreatora maraka Pošte Srbije.
Nominalna vrednost marke je 23 dinara i namenjena je za slanje pisama u unutrašnjem poštanskom saobraćaju. Štampana je u tiražu od 25.000 primeraka.

Galerija slika