Пошта Србије - Ексклузивна изложба „Невиђени Лубарда” у ПТТ музеју до 1. маја

24.2.2022.

Ексклузивна изложба „Невиђени Лубарда” у ПТТ музеју до 1. маја

Пошта Србије и ПТТ музеј, представили су и отворили за јавност специјалну изложбу уметничких слика „Невиђени Лубарда”, у част јубилеја – 115 година од рођења Петра Лубарде, једног од наших најистакнутијих ликовних стваралаца. У присуству Зорана Ђорђевића, в.д. директора Поште Србије, изложбу која први пут представља јавности десет уметничких дела Петра Лубарде, из приватних колекција, отворио је Никола Кусовац, историчар уметности.

Кусовац је оценио да највећи број слика изложених у ПТТ музеју има својства културног добра, као и да обилују свим битним елементима стила изведеног из поетике експресионизма прожетог искуствима асоцијативне апстракције. Истакао је арабеску цртежа, свођење форме, колористичке контрасте, као и начин материјализације, који су, заједно са композитним решењем и обрађеним мотивима, како је навео – типични за Лубардино, нарочито позно стваралаштво.

Изложена уметничка дела – „Бик”, „Црни пантер”, „Змајеви”, „Минотаур”, „Логорска мртва природа”, „Шкорпија”, „Село Брајићи”, „Стене”, „Косовски бој” и „Пут слободе (Сутјеска)”, настала су у периоду од 1942. до 1972. године. Рађена су у техникама уље на платну, уље и лакови на лесониту, темпера на картону и папиру и представљају различите фазе Лубардиног стваралаштва, од раних радова до позног.

Пошта Србије данас је свечано представила и пустила у оптицај и пригодну емисију поштанских марака „115 година од рођења Петра Лубарде”, са мотивима изложених уметничких дела. Издање садржи две пригодне поштанске марке штампане у табацима од по осам марака са осам вињета у средини, коверат првог дана и пригодан жиг, у графичкој обради Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије.

Изложба „Невиђени Лубарда” за посетиоце је отворена у ПТТ музеју до 1. маја, у радном времену: уторак, среда, петак и недеља од 10 до 18 часова; четвртак и субота: од 12 до 20 часова. Улаз је слободан.

Петар Лубарда (Љуботињ, код Цетиња, 27. јул 1907 – Београд, 13. фебруар 1974), био је српски сликар, професор на Ликовној академији у Београду, оснивач, предавач и директор прве стручне ликовне институције у Црној Гори – Умјетничке школе на Цетињу, редовни члан Српске академије наука и уметности од 1961. године. Сликарску заоставштину поклонио је Београду 1973. године, а кућа, у којој је живео са супругом Вером, претворена је у Легат Атеље Петра Лубарде, за публику отворен 2014. године.