Пошта Србије - Поштанске марке у част пола века ФЕСТ-а

28.2.2022.

Поштанске марке у част пола века ФЕСТ-а

У част великог јубилеја, Пошта Србије објавила је емисију пригодних поштанских марака „Фестових 50”. О специјалном и иновативном филателистичком издању данас су говорили и јавности га представили Адам Софронијевић, директор „Србијамарке” у Пошти Србије, и Иван Карл, секретар за културу Града Београда и председник Одбора ФЕСТ-а, на конференцији одржаној у КОМБАНК дворани.

Јубиларни 50. ФЕСТ одржава се под слоганом НОВИ.ХРАБРИ.СВЕТ, од 25. фебруара до 6. марта, и скоро је анаграм првог који је гласио – ХРАБРИ НОВИ СВЕТ, по роману Олдуса Хакслија.

„ФЕСТ данас има не само својих 50 величанствених фестивалских еманација, већ је обезбедио и место у историји српске филателије иновативним  решењем пригодних поштанских марака у облику филмске траке, на којима ће визуелно за историју остати сачувани одабрани постери фестивала. Идејно решење говори о важности филмског фестивала који је током пола века постао део културног и јавног дискурса српског, европског и светског културног простора. Почетак и крај филателистичке филмске траке досадашњег трајања ФЕСТ-а обележени су кадром – поштанском марком са постерима првог и педесетог фестивала. Између њих се ређа пет кадрова – вињета, одабраних постера ФЕСТ-а, који репрезентују по једну деценију трајања узбудљиве, готово епске, филмске приче ФЕСТ-а, коју сви са носталгијом и љубављу пратимо и познајемо”, рекао је Адам Софронијевић, директор Србијамарке у Пошти Србије.

Софронијевић је додао да ФЕСТ увек иде само са најбољима, те да је аутор ове филателистичке едиције Надежда Скочајић, креаторка марака Поште Србије, која је у 2014. години понела престижну награду за најлепшу поштанску марку Европе, по избору публике. Посебно је захвалио Ивану Карлу на стручној сарадњи у реализацији овог издања.

„Када ФЕСТ, надам се, напуни 100 година, сумњам да ће се користити телеграми и поштанске марке. Зато ће ова специјална и колекционарска едиција Поште Србије, једног дана имати филателиститичку вредност као траг нашег фестивала и времена. Свет који нас окружује, после короне биће нов, и за њега ће требати храброст за борбу, идеју и опстанак. Испред нас су филмови који тек треба да буду снимљени и пре свега изазови које некад ни филм не може да предвиди. Будимо храбри и кадри за нови свет и у њему нови ФЕСТ, за нових педесет година...”, поручио је Иван Карл, градски секретар за културу и председник Одбора ФЕСТ-а.