Пошта Србије - Млади из Србије први пут на светском конкурсу за најбоље писмо

22.3.2022.

Млади из Србије први пут на светском конкурсу за најбоље писмо

Пошта Србије омогућила је младима узраста од 9 до 15 година да од данас, заједно са вршњацима из читавог света, ове године први пут учествују у Међународном такмичењу за најбоље писмо које организује Светски поштански савез као специјализована агенција Уједињених нација.

Тема овогодишњег такмичења, које се у континуитету широм света одржава већ 51 годину, је глобална еколошка криза, а млади из Србије своја писма треба да пошаљу на адресу Поште Србије, која је чланица Светског поштанског савеза, организатор на националном нивоу. Најбоље писмо представљаће Србију пред међународним жиријем у Женеви, Швајцарска.

Међународно такмичење чија је тема ове године „Напиши писмо утицајној особи и објасни зашто и шта треба да се предузме у вези са климатскoм кризом”, одржава се по правилима Светског поштанског савеза која подразумевају да писмо мора бити писано руком, уз поштовање стриктне форме писма. То значи да радови морају да садрже све елементе писма: заглавље (потпуна адреса аутора, датум писма), уводни поздрав („Драги” или „Поштовани”), тело писма (садржај), завршни поздрав и потпис. Писма не смеју бити дужа од 800 речи, а уз руком писану верзију, учесници треба да доставе и електронски препис урађен на рачунару. Критеријуми за оцену биће структура писма, придржавање теме, креативност и употреба језика. Национални конкурс је отворен од 22. марта до 22. априла, а учесници радове шаљу на адресу Поште Србије, Поштански преградак 900, 11000 Београд 6, са назнаком – Конкурс „Писмо утицајној особи у вези са климатском кризом”.

Пошта Србије одлучила је да се први пут придружи овом такмичењу које Светски поштански савез, специјализована агенција Уједињених нација за поштанске услуге, одржава још од 1971. године, са циљем да допринесе унапређењу писмености код младих кроз уметност писања писама и да подстакне учеснике да изразе своју креативност и усаврше своје језичке вештине. Пошта Србије дели вредности Светског поштанског савеза и сматра да, упркос томе што живимо у дигиталном добу, учење правилног изражавања кроз писану реч представља способност коју свака млада особа треба да негује у циљу личног развоја и припреме за будућност.

Детаљне пропозиције конкурса доступне су на сајту Поште Србије, на адреси http://www.posta.rs, као и на званичним Фејсбук и Инстаграм профилима Поште.