Пошта Србије - Писмо ученице из Футога конкурише за најбоље писмо на свету

6.5.2022.

Писмо ученице из Футога конкурише за најбоље писмо на свету

Писмо дванаестогодишње Ане Миленковић из Футога представљаће Србију на Међународном такмичењу за најбоље писмо које организује Светски поштански савез. Тема овогодишњег такмичења за младе од 9 до 15 година гласила је: „Напиши писмо утицајној особи и објасни зашто и шта треба да се предузме у вези са климатскoм кризом”, на коју је национална победница одговорила писмом бившој извршној директорки УНИЦЕФ-а, Хенријети Форе.

По оцени комисије коју су чинили представници Министарства просвете, науке и технологије, Министарства за заштиту животне среднине и Поште Србије, Ана Миленковић (12) је послала снажну поруку која исказује објективну бригу деце за еколошку будућност света, али уједно и позива на заједничко деловање у циљу чувања климе на планети.

Према правилима Светског поштанског савеза, ЈП „Пошта Србије“ као национални поштански оператор, послала је Анино писмо у седиште ове организације у Швајцерској, где ће међународни жири оцењивати писма победника из свих држава учесница и прогласити три најбоља која ће бити награђена златном, сребрном и бронзаном медаљом Светског поштанског савеза.

Светски поштански савез је специјализована агенција Уједињених нација, а Међународно такмичење за најбоље писмо организује већ 51 годину на различите теме, са циљем да допринесе унапређењу писмености код младих кроз уметност писања писама, као и да подстакне учеснике да изразе креативност и усаврше језичке вештине. По правилима конкурса, писма морају бити писана руком, уз поштовање стриктне форме писма.