Пошта Србије - ПТТ музеј на манифестацији Музеји за 10

12.5.2022.

ПТТ музеј на манифестацији Музеји за 10

Пошта Србије и ПТТ музеј у Београду, узеће учешће у највећој националној музејској манифестацији „Музеји за 10”, која се у част Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја, одржава под слоганом „Моћ музеја” у периоду од 14. до 20. маја, и на којој ће посетиоцима представити богат и разноврстан седмодневни бесплатан програм.

Уз сталну поставку, специјално за ову прилику биће отворенa изложба поштанских марака Светског поштанског савеза, из збирке марака страних поштанских управа ПТТ музеја добијених разменом са Светским поштанским савезом. Међу многима, издвајамо издање марака поштанске управе Уједињених нација посвећено интернационалним играма, издања Кине са репродукцијама познатих кинеских уметничких дела, „Историју Шпаније” са карикатурама које представљају различите периоде из богате шпанске историје, као и издање Сједињених Америчких Држава посвећено популарним Звезданим ратовима.

Изложба књига из фонда библиотеке Поште Србије представиће вредна издања, најстарију књигу која се чува у библиотециСербскиј секретер, из 1802, Поменик знаменитих људи у српског рода, из 1888; најстарији телефонски именик из 1912. године, Зборник закона и уредаба у Књажевини Србији, 1869, прво издање Поштанско-телеграфског весника из 1889, „Verorgnungsblatt” односно Службени гласник за административне гране аустријског министарства трговине, готицом штампан из 1853. и друге.

Посетиоци ће моћи да виде и ексклузивну изложбу „Невиђени Лубарда” која у ПТТ музеју траје до 27. маја, са десет уметничких дела Петра Лубарде из приватних колекција која до сада нису излагана: „Бик”, „Црни пантер”, „Змајеви”, „Минотаур”, „Логорска мртва природа”, „Шкорпија”, „Село Брајићи”, „Стене”, „Косовски бој” и „Пут слободе (Сутјеска)”.

У суботу 14. маја, додатни програми обухватиће стручно вођење кроз сталну изложбену поставку ПТТ музеја, с почетком у 17, 19 и 20 часова. Истог дана, две интерактивне радионицеПоштански сатић” за најмлађе посетиоце на којима уче како се пише и адресује писмо, одржаће се у 16 и 18 часова.

Посету Музеју Поште, сви креативни посетиоци могу искористити и за трајну забележбу утисака из храма српске поштанске историје у краткој видео форми до три минута, и учествовати на наградном конкурсу „Која је супер МОЋ твог МУЗЕЈА?”. Више о овом конкурсу можете видети на линку https://muzejisrbije.rs/2022/04/28/nagradni-konkurs-na-temu-koja-je-super-moc-tvog-muzeja-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2022-godine/.

ПТТ музеј (Мајке Јевросиме 13), током трајања манифестације радиће продужено, у суботу 14. маја биће отворен од 10 сати до поноћи, а у наставку програма од 15. до 20. маја, радиће од 10 до 23 часа. Улаз је бесплатан.