Пошта Србије - Пошта уручила признања победницама конкурса „100 успешних пословних жена”

26.5.2022.

Пошта уручила признања победницама конкурса „100 успешних пословних жена”

Пошта Србије прогласила је данас на свечаности у Палати Србија победнице свог првог националног конкурса „100 успешних пословних жена”, који је подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије. Представницама најуспешнијих предузетница признања су уручили Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, и чланица конкурсне комисије – Драгиња Ђурић, саветница групације Intesa Sanpaolo за CEE област.

„Пошта Србије се, у складу са својом економском и друштвеном улогом и вредностима за које се залаже, националним конкурсом „100 успешних пословних жена” придружује чврстом опредељењу и напорима Владе Србије за подршку женском предузетништву и унапређењу положаја жена на тржишту рада. Овај конкурс наш је допринос оснаживању и афирмацији жена које су показале спремност да прихвате ризик и покрену сопствени посао, али и начин да охрабримо све даме које размишљају о покретању посла. Због тога смо одлучили и да победнице нашег конкурса добију као додатну награду, могућност за закључивање уговора за извоз робе преко Поште Србије –Постекспорт услугом, и то под најповољнијим условима, које нико други нема. Пошта Србије наставиће и да континуирано развија савремене услуге и иновативна пословна решења заснована на дигитализацији, којима ће и убудуће давати допринос већој конкурентности, бољој тржишној позиционираности и афирмацији како бизниса чије су власнице жене, тако и националне привреде у целини. На овим задацима, уживамо пуну подршку ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација, као и Министарства привреде”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је да спровођење овог конкурса значајно доприноси промоцији женског предузетништва и оснаживању жена да покрену сопствени бизнис. „Неопходно је да континуирано радимо на решењима за унапређење положаја жена, јер то доприноси и бољој пословној клими и резултатима која су од кључне важности за раст и напредак целе Србије. Родна равноправност гарантује не само женама боље шансе и прилике већ и целокупном друштву”, рекла је министарка Матић.

Матић је подсетила да је Влада Републике Србије усвојила нову Стратегију за родну равноправност од 2021. до 2030. године, и истакла да Министарство трговине, туризма и телекомуникација у својим активностима укључује родну компоненту и велику пажњу усмерава на развој дигиталних компетенција жена чиме подстиче развој женског предузетништва, а од 2016. године спровело је 74 таква пројекта и определило више од 61 милион динара.

Драгиња Ђурић поручила је да поздравља идеју организатора конкурса и позвала компаније на што више друштвено-одговорних акција, у области женског предузетништва и другим областима.

Први национални конкурс Поште Србије „100 успешних пословних жена” трајао је од 8. марта до 8. априла 2022. године. Пред комисијом у саставу Татјана Матић, Драгиња Ђурић, и Ивана Соковић, председница Извршног одбора Компаније „Дунав осигурање”, којом је председавала министарка Матић, било је више стотина пријава из целе земље. За сто најуспешнијих кандидаткиња, Пошта обезбеђује националну видљивост њиховог пословања и бесплатан промотивни простор у више од 1.500 пошта широм Србије. Специјална публикација у којој ће бити представљено сто успешних пословних жена биће доступна корисницима поштанских услуга без накнаде, док ће, истовремено, електронска верзија бити доступна на корпоративном сајту Поште. Најуспешније предузетнице биће представљене и на званичним профилима Поште на Инстаграму, Фејсбуку и Линкедину.