Пошта Србије - Петар Велики на поштанским маркама

9.6.2022.

Петар Велики на поштанским маркама

Пошта Србије је у сарадњи са Руским домом у Београду објавила и представила јавности специјално издање пригодних поштанских марака „350 година од рођења Петра Великог”. На догађају у ПТТ музеју говорили су Њ.Е. амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко, Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, и Ирина Антанасијевић, руководилац Руског научног института у Београду.

„Петар Велики задужио је српски народ, и у знак сећања и захвалности за грађење чврстих веза наших народа и његов директан изванредан утицај на унапређење просвете, културе и верског живота у Срба, пригодним издањем поштанских марака обележавамо јубилеј, 350 година од рођења Петра Великог, у част традиционалних братских и пријатељских односа Србије и Русије”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Мотиви на маркама су Портрет Петра Великог, академског сликара Бобана Савића, и уље на платну непознатог аутора Портрет Императора Петра Великог (XVIII в.), који се чува у музеју Ермитаж у Санкт Петербургу, за који су Руски научни институт и Руски дом у Београду у истаживањима дошли до податка да се до краја 19. века чувао у манастиру Велика Ремета у Србији.

Изложбу Руског научног института која је у ПТТ музеју отворена за посетиоце до 24. јуна, са репродукцијама стрипа ,,Петар Велики”, који су 1941. године у „Политикином забавнику” објавили руски емигранти Константин Кузњецов и Павле Пољаков, а који ће бити поново објављен у издању Информатике, представила је проф. др Ирина Антанасијевић, руководилац Института. Мотиви стрипа „Петар Велики” примењени су на пригодном коверту издања, док су мотиви вињета на табацима марака фрагменти из указа Петра I о слању учитеља из Русије у Србију, чиме је омогућено оснивање прве српске школе у Сремским Карловцима 1726. године.

Пригодне поштанске марке штампане су у тиражу 25.000 примерака и од данас су у оптицају. Пошта Србије је издање приредила на иницијативу„Руског дома” у Београду у сарадњи са Државним музејом Ермитаж из Санкт Петербурга.