Пошта Србије - Дипломатски јубилеј Србије и Алжира забележен на поштанским маркама

4.7.2022.

Дипломатски јубилеј Србије и Алжира забележен на поштанским маркама

Пошта Србије и Амбасада Народне Демократске Републике Алжир у Србији представиле су данас у ПТТ музеју пригодно издање поштанских марака „60 година дипломатских односа Србије и Алжира”. На догађају у част двоструког јубилеја – шест деценија дипломатских односа и 60. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, говорили су Њ. Е. амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз, Милан Милановић, в.д. помоћника министра спољних послова Србије, и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

У наставку догађаја, директор Ђорђевић и амбасадор Махраз, отворили су за јавност изложбу уметничких слика алжирско-српског уметника Адела Фареса и изложбу алжирске филателије.

„Пошта Србије придружује се обележавању јубилеја дипломатских односа Србије и Алжира пригодним филателистичким издањем, у част бројних и богатих веза Србије и Алжира још од средине прошлог века, које су од тада у сталном успону и обележене свеобухватним напретком, пријатељством и међусобним уважавањем, као и тежњама обе стране ка најширој билатералној сарадњи и још чвршћем повезивању у сфери привреде, политичког дијалога, областима културе и уметности и приближавању култура и традиције. Издање пригодних поштанских марака приредили смо у част вишедеценијског пријатељства и отварајући ново поглавље у развоју наших односа у свим областима од заједничког интереса”, рекао је Зоран Ђорђевић.

„Каљено кроз историју, алжирско-српско пријатељство вуче корене из ослободилачке борбе коју је водио алжирски народ против француског колонијализма и драгоцене и вишезначне помоћи коју је српски народ пружио алжирском народу у његовој борби за независност. Ова активна солидарност остаће заувек урезана у срцима и сећању свих Алжираца”, рекао је амбасадор Фатах Махраз. Он је захвалио Пошти Србије и директору Ђорђевићу на филателистичком издању које одражава значај који Србија придаје развоју историјских пријатељских односа и сарадње са Алжиром, као и Друштву пријатеља Алжира на организацији догађаја. 

Филателистичко издање „60 година дипломатских односа Србије и Алжира” за мотиве на марки има манастир Шишатовац у Србији и Велику џамију у Алжиру, док су мотиви на вињетама детаљ – фреска са прозора манастира Шишатовац, воћке карактеристичне за Србију и Алжир – шљиве и урме, и мозаик са фонтане у Казби. Смедеравска тврђава и Казба у граду Алжиру, мотиви су на FDC коверту. Стручну сарадњу у реализацији издања обезбедила је Амбасада Алжира у Београду, док је уметничка реализација дело Мирослава Николића, креатора марака Поште Србије.

Адел Фарес, млади је ликовни уметник алжирско-српских корена, рођен 1994. године у Београду, где је и дипломирао на Факултету примењених уметности. Мастер студије завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду, а део студија провео је и на Факултету лепих уметности и дизајна у Братислави. Остварио је две самосталне изложбе и излагао на групним изложбама у Србији и у иностранству. Изложба уметничких слика Адела Фареса и изложба алжирске филателије у ПТТ музеју су за посетиоце отворене до 2. августа.