Пошта Србије - Ђорђевић и амбасадорка Пина: Mарка у част вишедеценијског пријатељства

28.9.2022.

Ђорђевић и амбасадорка Пина: Mарка у част вишедеценијског пријатељства

Амбасадорка Португала у Србији Вирџинија Пина и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, разговарали су данас о потенцијалима, плановима и приоритетним областима за сарадњу пошта Србије и Португала. Састанку су присуствовали заменик амбасадорке Португала, Жоао Мело Алвим, и директор Радне јединице „Србијамарка” Поште Србије, Адам Софронијевић.

У част дипломатског јубилеја и чврстих, добрих и пријатељских односа, директор Ђорђевић представио је амбасадорки Пини специјалну емисију пригодних поштанских марака „140 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Републике Португалије”, а која избором мотива одражава важне сегменте односа двају земаља.

На поштанској марки у форми блока и коверту првог дана, симболично је приказана повезаност двају народа у култури, коју репрезентују писци Жозе Сарамаго и Иво Андрић, најизразитији представници културног и књижевног миљеа својих народа, и носиоци Нобелове награде за књижевност. Мотив заједничког националног дрвета – храста, илуструје истоветност идеја и вредности које се са њим најчешће повезују, али и јединственост националних идентитета Португалије и Србије, а архитектонска остварења главних градова Београда и Лисабона представљена су здањима националних парламената, који поред уметничке преносе и идејну вредност – привржености оба народа идеалима демократије.

Саговорници су закључили да поред филателистичке сарадње, у оквиру делатности ПТТ музеја постоје бројне могућности за заједничку промоцију и приближавање културе, уметности, историје. Амбасадорка Пина захвалила је директору Ђорђевићу на филателистичком издању у уметничкој реализацији мр Бобана Савића, које Пошта Србије пушта у оптицај 29. септембра.