Пошта Србије - Дипломатски јубилеј Србије и Данске на поштанској марки

20.10.2022.

Дипломатски јубилеј Србије и Данске на поштанској марки

Пошта Србије и Државни архив Србије представили су јавности пригодно филателистичко издање које је Пошта Србије објавила у част обележавања 105 година од успостављања дипломатских односа Србије и Данске.

На свечаности у Архиву Србије, о добрим односима, успону политичке и економске сарадње и манифестацијама којима се обележава јубилеј, говорили су Никола Селаковић, министар спољних послова Србије, Сузан Шајн, амбасадорка Данске у Србији, др Јасмина Митровић-Марић, амбасадорка Србије у Данској, др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

„Пошта Србије придружује се обележавању јубилеја 105 година дипломатских односа Србије и Данске, пригодним филателистичким издањем које преноси јасну заједничку поруку да пријатељство Србије и Данске опстаје кроз време, да Србија изузетно цени историјску подршку коју јој је Данска пружила у најтежим тренуцима Првог светског рата, и да смо захвални на исто тако јакој подршци коју нам данас пружа на путу европских интеграција и економског раста. Уметничка реализација филателистичког издања „105 година дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Данске”, дело је Марије Влаховић, талентоване креаторке марака Поште Србије, која је на поштанским маркама успешно и симболично пренела и нашу поруку за будућност – да су Србија и Данска нераскидиво повезане пријатељством, као и да могу да рачунају једна на другу”, рекао је Зоран Ђорђевић. Уз честитке на јубилеју, директор Ђорђевић уручио је специјално поклон издање пригодних поштанских марака амбасадорки Шајн.

Поштанска марка „105 година дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Данске” представља портрете краља Петра I Карађорђевића и краља Кристијана Х, у време чије владавине су успостављени дипломатски односи Србије и Данске, 19. октобра 1917. године. Фотографије српског и данског краља коришћене за филателистичко издање, део су зборника докумената Краљевина Србија и Краљевина Данска, приређивача др Јасмине Митровић-Марић, Јелице Рељић и Александра Марковића. Зборник је поводом дипломатског јубилеја издао Државни архив Србије. Архив је обезбедио и стручну сарадњу у реализацији филателистичког издања.