Пошта Србије - Пошта Србије на “Look up” конференцији на Копаонику

8.12.2022.

Пошта Србије на “Look up” конференцији на Копаонику

На Регионалном стручном скупу на тему екологије и енергетике – “Look up” који је на Копаонику отворила Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине у Влади Србије, Зоран Ђорђевић, вршилац дужности директора Поште Србије, учествовао је на панелу „е-Мобилност – пут од будућности до стварности”, представивши искуства на увођењу концепта е-Мобилности у доставну флоту и даље планове Поште.

Како су се доставна теретна возила на електро погон на достави поштанских пошиљака у Београду, Нишу и Новом Саду, поред економичности у свакодневној експлоатацији показала и као изузетно практична у ужим градским зонама највећих градова, Ђорђевић је истакао да су од прошле године интензивиране активности на повећању удела електричних и хибридних возила.

„У овој години наставили смо са иновирањем мреже, тестирањем различитих модела и набавком електроколица за доставу у пешачким зонама, електромопеда, електровозила и електробицикала за специјализовану доставу. Предлогом плана набавки за 2023. годину, планирана је набавка још нових 100 електровозила. Кренули смо малим корацима, али наше опредељење и планови дугорочно су везани за еколошки прихватљива зелена решења за доставу поштанских пошиљака, свесни утицаја делатности Предузећа на радну и животну средину ”, рекао је Ђорђевић.

Додао је и да Пошта планира набавку соларних панела за четири стратешки важна објекта – РПЛЦ Београд, РПЛЦ Ниш, РПЛЦ Нови Сад и ЛПЛЦ Крагујевац, чија се монтажа и сукцесивно пуштање у рад очекује током 2023. године.

„Look up“ конференција окупиће 7-8. децембра на Копаонику више од 55 стручњака из земље, региона и ЕУ, који ће излагати на теме енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, третмана отпада, екологије и заштите животне средине. На Конференцији учествују и представници Владе Србије, државних органа, јавних предузећа и највећих компанија из сектора.