Пошта Србије - Поштанска марка у част 120 година дипломатских односа Србије и Кубе

13.12.2022.

Поштанска марка у част 120 година дипломатских односа Србије и Кубе

Јубилеј 120 година од успостављања дипломатских односа Србије и Кубе обележава се и пригодном филателистичком емисијом, коју су на свечаности у ПТТ музеју представили јавности Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, и Њ.Е Густаво Триста дел Тодо, амбасадор Републике Кубе у Србији.

Ђорђевић и амбасадор Триста дел Тодо истакли су успешан развој односа који су пуних 120 година обележени поверењем и међусобним уважавањем. Поздравили су даљи развој и интензивирање веза Београда и Хаване у политичкој, економској и културној сфери, заснованих на традиционалном чврстом пријатељству и посвећености обеју страна.

„Упркос географској удаљености, наше државе и народе повезује истинска блискост, разумевање и узајамно подржавање у лепим и тешким тренуцима. Слажемо се да сарадња наших земаља треба и може да буде још садржајнија. Пошта Србије даје симболичан допринос обележавању јубилеја нашег пријатељства у области филателије и културне размене, где постоји велики потенцијал како бисмо још више приближили наше културе. Одабрали смо да пригодна поштанска марка пажљиво бираним мотивима исприча богату причу о историји наших односа и посвећености слободарским вредностима, као и да подсети на изузетну књижевну баштину великана књижевности и њихове заслуге за наше народе”, рекао је Зоран Ђорђевић.

Мотиви на пригодној поштанској марки су портрети Лазе Костића и Хосеа Мартиa, изванредних песника и истакнутих националних бораца и револуционара. Стварали су у сличном периоду, а повезује их и различитост интересовања, друштвена-ангажованост и активно друштвено деловање поред књижевног стварања. Пригодно филателистичко издaње поред пригодне поштанске марке номинале 100 динара, штампане у тиражу 25.000 примерака, садржи коверат првог дана и пригодан жиг. Реализовано је у стручној сарадњи са Амбасадом Републике Кубе у Србији, док уметничку реализацију потписује мр Бобан Савић, академски сликар, креатор марака Поште Србије.