Пошта Србије - Поштанске марке за јубилеј Србије и Ирана

20.12.2022.

Поштанске марке за јубилеј Србије и Ирана

Пошта Србије и Амбасада Исламске Републике Иран у Београду свечано су данас представиле издање пригодних поштанских марака које је Пошта Србије објавила у част јубилеја – 85 година дипломатских односа Србије и Ирана. На догађају у ПТТ музеју, о почецима, развоју добрих односа и сарадњи, утицају заједничких пројеката из културе на приближавање држава и народа, говорили су Њ.Е. Рашид Хасанпурамбасадор Ирана у Србији, и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

„Приступ Ирана у односима са Србијом је дугорочан и стратешког карактера. Не постоји ниједна нерешена ствар у нашим односима и ниједан разлог да се они даље не развијају”, изјавио је амбасадор Хасанпур. Као само један од аспеката развијене политичке, економске, културне и спортске сарадње двеју земаља, амбасадор Хасанпур изразио је задовољство поводом потписивања споразума о сарадњи између пошта Србије и Ирана, у оквиру кога је у плану и скоро издавање заједничке поштанске марке.

„Добра и чврста сарадња и односи наших земаља имају велики потенцијал за даљи раст, како у области привреде и трговинске размене, тако и у култури, образовању и бројним другим областима. Јубилеј, заједно са почетком новог успона у нашим односима, обележавамо на пригодан и симболичан начин, филателистичким пројектом Поште и Амбасаде Ирана у Београду, која препознаје и уважава племениту мисију филателије и утицај који остварује на културну размену и сарадњу, ближе повезивање и даљи развој наших односа”, рекао је Зоран Ђорђевић. Честитајући јубилеј, Ђорђевић је амбасадору Хасанпуру уручио на поклон примерак издања пригодних поштанских марака.

На пригодним поштанским маркама у блоку издања „85 година дипломатских односа Србије и Ирана” приказани су маузолеји – Споменик незнаном јунаку на Авали аутора Ивана Мештровића, и Гробница Кира Великог у Пасаргаду у Ирану. Уметничка реализација издања које садржи и коверат првог дана и пригодан жиг, дело је Мирослава Николића, креатора марака Поште Србије. Стручну сарадњу у реализацији издања обезбедила је Амбасада Исламске Републике Иран у Београду.