Пошта Србије - Јубилеј државности Индије Пошта обележила пригодном поштанском марком

27.12.2022.

Јубилеј државности Индије Пошта обележила пригодном поштанском марком

Пошта Србије је у част обележавања 75. годишњице државности Републике Индије објавила издање пригодних поштанских марака које је данас у сарадњи са Амбасадом Индије у Београду,  представила јавности на догађају у ПТТ музеју.

О значају овог јубилеја, развоју односа,  традиционалном пријатељству и сарадњи у бројним областима, говорили су Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, Њ.Е. Санџив Кохлиамбасадор Индије у Србији, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

Министар Дачић изразио је задовољство због објаве издања пригодних поштанских марака Поште Србије, као израза великог поштовања и пријатељства према Индији. Честитао је Влади и народу Индије 75 година државности, како је рекао – велики јубилеј за Индију и за цео свет, а нарочито значајан за традиционално пријатељске односе Србије и Индије, које у наредној години обележавају 75 година дипломатских односа.

„Србија и Индија имају веома богату историју сарадње и разумевања, а посебно великог заједничког рада на међународној сцени као борци за свет равноправних, и са поносом баштине оснивачку улогу у Покрету несврстаних, као једне од најплеменитијих тековина савременог човечанства. Србија са великим поштовањем прати снажан развој Индије, као једног од политичких, економских и технолошких лидера савременог света, и увек са задовољством истичемо да је савремена Индија један од најутицајнијих и највећих пријатеља Србије”, поручио је министар Дачић.

Амбасадор Кохли је у обраћању изразио дубоку захвалност руководству Поште Србије на пажљивом гесту и рекао да је пуштање у оптицај пригодне марке у част 75. годишњице независности Индије сведочанство о историјском пријатељству Индије и Србије. Додао је да је сама независност Индије имала глобални одјек, јер је у разним земљама инспирисала покрете против колонизације и апартхејда. Говорио је укратко и о достигнућима Индије у разним областима у последњих 75 година и истакао да су своје знање и искуство увек радо делили са остатком света, јер је Индија увек тежила глобалном добру, као део свог цивилизацијског веровања да је цео свет једна породица.

„Индија је велика светска сила, дугорочан и стратешки партнер и пријатељ. У знак захвалности што нас је одувек подржавала и била одан пријатељ, посебно у тешким тренуцима, као и у знак поштовања за њену херојску и дугу борбу, јубилеј стицања њене независности и слободе обележавамо на пригодан филателистички начин, како би за будуће генерације остало трајно сведочење, заједно са многим другим слободарским тековинама индијске борбе и савременим врхунским постигнућима који ће опстајати кроз време”, изјавио је директор Ђорђевић. Ђорђевић је затим амбасадору Кохлију и министру Дачићу уручио поклон издања пригодних поштанских марака.

На пригоднoј поштанској марки „75 година државности Републике Индије” приказан је лого иницијативе Владе Индије – India@75 Azadi ka Amrit Mahotsav, у оквиру које се низом манифестација широм Индије током 75 недеља обележава јубилеј 75. годишњица индијске независности, све до 15. августа 2023. године, годину дана од навршеног јубилеја. Уметничка реализација издања које садржи пригодну поштанску марку у табацима од осам марака, коверат првог дана и пригодан жиг, дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије. Стручну сарадњу у реализацији издања обезбедила је Амбасада Индије у Београду.