Пошта Србије - Пригодна поштанска марка Његошу у част

27.1.2023.

Пригодна поштанска марка Његошу у част

Пошта Србије свечано је данас представила пригодно издање поштанских марака „210 година од рођења Петра II Петровића Његоша”. На догађају у Удружењу књижевника Србије, о мотивима и значају филателистичког издања, сарадњи, плановима и заједничким пројектима пошта Србије и Црне Горе, говорили су Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије, Драган Туфегџић, извршни директор Поште Црне Горе, и Милош Јанковић, председник Управног одбора Удружења књижевника Србије.

„Негујући братске и суседске односе наших земаља, и Његошу у част, нови успон у нашим односима обележавамо на пригодан и симболичан начин изузетно важним филателистичким пројектом, који ће, верујемо, извршити снажан утицај на нашу културну размену и сарадњу. Са колегама из Поште Црне Горе, у прилици смо да објавимо још ближе партнерство, што смо недавно формализовали потписивањем Протокола о пословној сарадњи који предвиђа пословно-техничку сарадњу разменом најбољих пракси, стручних знања и нормативних решења, као и развој заједничких пројеката, нових пословних решења и услуга високог квалитета”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије. Ђорђевић је затим директору Туфегџићу уручио поклон издање пригодних поштанских марака.

Драган Туфегџић, извршни директор Поште Црне Горе, рекао је: „Лик и дјело Његоша, чија је књижевна, филозофска и државничка мисао безгранична, безвременска и ванвременска, посебно су значајни за Црну Гору и Србију”. Честитао је Пошти Србије „на избору прелијепог мотива који обједињује великог Његоша и Петра Лубарду, чиме је културно благо – портрет Његоша Петра Лубарде из приватне колекције, представљено јавности”. Додао је: „Пошта Србије и Пошта Црне Горе су, послије дужег низа година стагнације у односима, кренуле са лијепом пријатељском и партнерском сарадњом”.

Пригодна поштанска марка издања „210 година од рођења Петра II Петровића Његоша” носи ексклузиван мотив – Портрет Његоша Петра Лубарде, уље на платну, четрдесете године 20. века, димензија 96 x 80 цм, из приватне колекције. Мотив на вињетама и коверти је Његошев маузолеј на Ловћену изграђен по нацрту Ивана Мештровића, рад Мирослава Николића. Графичка реализација издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије, док је стручну сарадњу обезбедило Удружење књижевника Србије.

Отпочињање практичне имплементације Протокола о пословној сарадњи који су крајем децембра у Подгорици закључиле Пошта Србије и Пошта Црне Горе, тема је и актуелне званичне посете председникa Одбора директора Поште Црне Горе Игорa Булатовићa, и извршног директора Драгана Туфегџића Пошти Србије.