Пошта Србије - Пригодне поштанске марке у част развоја српско-немачких односа

23.3.2023.

Пригодне поштанске марке у част развоја српско-немачких односа

У Гете институту у Београду одржана је промоција издања пригодних поштанских марака која славе односе Србије и Немачке. Јубилеји 140 година од потписивања првих трговинских и конзуларних уговора између Србије и Немачке и првог сусрета савремене српске културе са Западом који се одиграо пре 200 година у Немачкој доласком творца савременог српског језика Вука Стефановића Караџића на немачке универзитете, представљени су на две емисије поштанских марака.

Ова два историјска тренутка означила су почетак формирања привредних и културних веза Србије и Немачке, које и поред свих историјских изазова трају до данас и који за Србију представљају неке од најважних тачака ослонца у односима са Западом.

Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији и др Станко Благојевић, помоћник министра културе Србије, захвалили су Пошти Србије и Гете институту у Београду на иницијативи да се неки од најважнијих позитивних догађаја сложене историје Србије и Немачке овековече на поштанским маркама и тиме пошаље још један јасан сигнал да је Србија привржена изградњи добрих односа са Немачком и ЕУ.

Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, рекао је: „Симболично се сећамо два велика догађаја који су донели нове импулсе и покренули грађење дугорочних веза и односа у областима до данас најважнијим у нашој сарадњи, привреди, трговини, економији, инвестицијама, политичким односима, науци и култури. Свиме што данас имамо да прикажемо додатно ћемо оплеменити нашу културну и уметничку понуду и продукцију и појачати културне и стваралачке везе које одавно постоје, а које треба да наставимо да чувамо и негујемо. Два јубилеја која се навршавају ове године послужила су нам као инспирација и захвалан сам амбасадорки Конрад и Гете институту на подршци и заједничкој промоцији филателистичких издања, којима се, слободно могу да кажем, можемо поносити”.

Овом приликом направљен је још један уметнички искорак, чиме су Пошта Србије, Гете институт и Амбасада СР Немачке у Београду дали још један симболичан залог за још боље везе Србије са Немачком у будућности. Ремек-дело српског сликарства „Апотеоза Вука Караџића” Павла Паје Јовановића, 1897, из приватне колекције, послужило је за мотив на пригодној поштанској марки и вињетама издања. Уље на платну српског сликара који је највећи део свог уметничког опуса створио управо на Западу, било је изложено за јавност само једном, поводом преношења посмртних остатака Вука Караџића у Београд, у једном излогу у центру Београда. Од тада налази се у приватним колекцијама. Данас је поново реплика овог дела угледала светлост дана у излогу Гете института у Београду, недалеко од места на коме је пре 126 година први и последњи пут било доступно српској јавности, a где ће бити изложена до понедељка.

Стручна сарадња у реализацији издања „140 година Трговинског уговора и Конзуларне конвенције” – Амбасада Републике Србије у СР Немачкој; уметничка реализација издања: Mирослав Николић и Надежда Скочајић, креатори марака Поште Србије.

Стручна сарадња у реализацији издања „200 година од доласка Вука Караџића у Немачку” – Удружење књижевника Србије; графичка реализација издања: Надежда Скочајић.