Пошта Србије - Изложба посвећена развоју телефонског саобраћаја у ПТТ музеју

25.4.2023.

Изложба посвећена развоју телефонског саобраћаја у ПТТ музеју

У част јубилеја телефонског саобраћаја, Пошта Србије и ПТТ музеј у Београду представили су изложбу „140 година од првог телефонског разговора у Србији: Слепи телефонисти – Човек само срцем добро види” која је за посетиоце отворена до 19. маја.

Поред експоната из Техничке збирке ПТТ музеја, изложени су предмети из фонда Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић” – Брајеве машине, писаће машине на Брајевом писму, телепринтер, књиге из којих су учили телефонисти, као и савремени телефони које користе слепи и слабовиди, у част Николе Ђорђевића, идејног творца говорног софтвера за слепе и слабовиде на српском језику. Део поставке посвећен је научнику, проналазачу и изумитељу телефона Александеру Грејаму Белу, инжењеру и првом инсталатеру телефона код нас Панти Михајловићу, специјалном педагогу Вељку Рамадановићу, који је Брајеву азбуку прилагодио српском језику и основао прву школу за слепе у Бизерти 1917. године.

Посебан акценат изложба ставља на школовање и допринос слепих и слабовидих особа у раду на телефонским централама од шездесетих година прошлог века до данас, којима је посвећен део поставке истицањем биографије Вељка Рамадановића на Брајевом писму.

Ауторка изложбе, кустос ПТТ музеја Нина Атлагић захвалила је на сарадњи Савезу слепих и слабовидих ОУ Палилула, и на стручној помоћи и доприносу у реализацији изложбе – Школи за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић” из Земуна, испред које се обратила директорка школе Јелена Вукић.

Никола Дабовић демонстрирао је коришћење апликације Алафанум Даница (e-speak). У програму су учествовали бенд школе „Вељко Рамадановић” и ученици VII београдске гимназије извођењем игроказа „Ох, тај телефон”.