Пошта Србије - Сарадња са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интeлигенцију

28.4.2023.

Сарадња са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интeлигенцију

Вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и в.д. директора Истраживачко-развојног института за вештачку интeлигенцију Србије проф. др Дубравко Ћулибрк, потписали су данас споразум o сарадњи којим је предвиђена реализација заједничких техничких и научно-истраживачких пројеката.

„У наредном периоду Пошта Србије планира интензивну сарадњу и повезивање са Институтом за вештачку интeлигенцију Србије кроз заједничке пројекте, развој нових технологија и заједничку примену научних достигнућа. Пошта Србије је један од носилаца развоја електронске управе, а потенцијале вештачке интeлигенције искористићемо за даље унапређење и модернизацију својих услуга и сервиса за грађане и пословне кориснике“, изјавио је Ђорђевић.

Дубравко Ћулибрк изјавио је да ће заједничи напори Института и ЈП “Пошта Србије” довести до конкретних резултата и стварања иновација које ће допринети даљем развоју и примени вештачке интелигенције и машинског учења у Србији, али и побољшању нашег друштва у целини.

„Вештачка интелигенција може да помогне у брзој и прецизној обради великих количина података, као што су информације о пошиљкама, адресама, временима доставе и другим релевантним информацијама, што може да помогне при побољшању процеса праћења пошиљки и смањењу времена испоруке. Вештачка интeлигенција има потенцијал да оптимизује процесе и повећа ефикасност пословања, што би могло да резултира бољим квалитетом услуга за крајње кориснике, али и да утиче на повећање конкурентности”, изјавио је Ћулибрк.

Здруженим активностима ове две институције настојаће да подстакну и друга предузећа на сарадњу са Институтом, а у плану је и организовање заједничких стручних и научних скупова и едукативних предавања.