Пошта Србије - Пригодне поштанске марке поводом 550 година од рођења Николе Коперника

6.6.2023.

Пригоднa поштанскa маркa поводом 550 година од рођења Николе Коперника

У библиотеци Народне скупштине Републике Србије, данас је у оквиру посете делегације Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске одржана промоција издања пригодних поштанских марака поводом 550 година од рођења астронома и математичара Николе Коперника.

„Овај велики јубилеј прилика је да се поред одавања почасти брилијантом пољском научнику, чија су открића          означила револуционарну прекретницу у астрономији, подсетимо на постојеће везе Србије и Пољске - историјске, културне, научне, дипломатске и пре свега братске, и да се и на овај начин одужимо и захвалимо Пољској која је велики пријатељ Србије. Плодоносна филателистичка сарадња Поште Србије и Амбасаде Пољске постоји годинама уназад и изнедрила је поштанску марку поводом 200 година од рођења великана светске музике Фредерика Шопена, пригодну поштанску марку са ликом Станислава Лема у оквиру емисије „Знаменити светски књижевници“, те издање које је данас пред нама. Верујем да ћемо и у наредном периоду наставити да јачамо нашу сарадњу, како кроз нове заједничке пројекте, тако и на путу Србије ка Европској Унији“, изјавио је в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је овом приликом Њ.Е. Рафалу Перлу, амбасадору Републике Пољске у Србији, председнику Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске Радославу Фогјелу и председници Посланичке групе пријатељства Ани Миљанић уручио поклон издање пригодних поштанских марака.

Емисија пригодних поштанских марака „550 година од рођења Николе Коперника“ садржи пригодан блок и коверат првог дана (FDC). Уметничка реализација издања дело је мр Бобана Савића, академског сликара и креатора марака Поште Србије, док је стручну сарадњу обезбедила Амбасада Републике Пољске у Београду.