Пошта Србије - Сусрет са Оскаровком Синтијом Вејд – Српске поштанске марке у част Холивуда

7.7.2023.

Сусрет са Оскаровком Синтијом Вејд – Српске поштанске марке у част Холивуда

Приликом спонтаног сусрета у Новом Саду, са америчком редитељком и добитницом Оскара Синтијом Вејд (Cynthia Wade) која борави у посети Србији, о њеном раду, остварењима и утисцима током боравка у нашој земљи разговарао је в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Пошта Србије објавила је 4. јула пригодну поштанску марку у част стогодишњице постављања натписа Холивуд у Лос Анђелесу, једног од најчувенијих симбола глобалне поп културе 20. века и до данас универзалне метафоре за читаву индустрију, субкултуру и животни стил.

Ђорђевић је редитељки Вејд представио симболику мотива на пригодној поштанској марки у част велике филмске уметнице Ајде Лупино – режисерску столицу са натписом ”Mother of all of us”, како је себе називала једна од првих жена у Холивуду која се бавила писањем сценарија, продукцијом и режијом филмова. Редитељка Лупино, чије остварење је и „Аутостопер”, једини филм noir из класичног периода жанра који је режирала жена, и њена независна продуцентска кућа ”Filmakers Inc.”, били су оријентисани на нискобуџетне филмове са осетљивом друштвеном тематиком, те режисерска столица Ајде Лупино на ранду блока представља симболичну подршку женама у Холивуду које су деценијама биле обесправљене у филмској индустрији, предочио је Ђорђевић.

Додао је да је Пошта Србије пригодним издањем желела да укаже на јаке културне везе са Сједињеним Државама, које су у основи пријатељства наших народа. Уручивши поклон издање пригодних марака режисерки Вејд, Ђорђевић је истакао и да су успону, слави и успеху Холивуда, допринели уметници српског порекла, међу којима је издвојио глумца Карла Малдена, са невероватном филмском каријером од више од 60 филмских остварења, добитника Оскара 1951. године и Награде за животно дело Америчког глумачког удружења, 2004. године.

Ђорђевић и редитељка Вејд потписали су затим коверте првог дана које ће са поруком и пригодном марком Србија – САД: 100 година Холивуда, бити послате на адресу Академије филмских уметности и наука и истакнутих уметника у Холивуду, првенствено глумицама, редитељкама, сценографкињама и другим филмским уметницима, у знак захвалности за допринос развоју филмске уметности и стварању историје Холивуда.

Уметничка реализација издања Србија: САД – 100 година Холивуда – академски графичар Јакша Влаховић, креатор марака Поште Србије