Пошта Србије - Бајракли џамија на поштанским маркама

3.8.2023.

Бајракли џамија на поштанским маркама

Муфтија београдски Мустафа Јусуфспахић и в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, представили су у просторијама Исламске заједнице у Београду емисију пригодних поштанских марака којом је обележен велики јубилеј – 500 година Бајракли џамије.

„Београд је град који има историју којој би могли позавидети и много већи градови. Раскршће је и место сударања и сусрета и град који је успео да сачува Бајракли џамију пуних 500 година. Велику захвалност дугујемо Пошти Србије, запосленима и драгом пријатељу, директору Зорану Ђорђевићу, који је препознао значај овог издања. Захвални смо што смо имали прилику да сарађујемо на овом племенитом пројекту“, изјавио је Јусуфспахић, који је изразио задовољство поводом издања ове марке, будући да је ово први пут у историји Београда да је објављена поштанска марка са мотивима џамије.

„Србија је данас другачије, зрело друштво без предрасуда и заједница свих нација и вероисповести у коју су сви добродошли и то је порука коју овом марком шаљемо у свет. Као значајна државна институција, желимо да наставимо да унапређујемо наше односе, због чега ћемо и у будућности наставити сарадњу са Исламском заједницом“, изјавио је Ђорђевић.

Због старине, реткости, очуваности изворне намене, као и репрезентативности верске архитектуре и исламске културе,  Бајракли џамија, која је саграђена око 1522. године, стављена је под заштиту државе као споменик културе, а 1979. проглашена је за културно добро од великог значаја. Емисија под називом „Уметност: Архитектура - Бајракли џамија у Београду“ садржи пригодну поштанску марку у табаку од по 8 марака са вињетом у средини, коверат првог дана и пригодан жиг.

Стручна сарадња у реализацији издања: Исламска верска заједница у Београду

Уметничка реализација издања: Мирослав Николић