Пошта Србије - Обележено 100 година ПТТ музеја

24.8.2023.

Обележено 100 година ПТТ музеја

Представљањем изложбе „Из првог у други век” и специјалне пригодне поштанске марке, Пошта Србије обележила је 100-годишњицу ПТТ музеја. О историјату, значају, активностима и плановима, на свечаности су говорили Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије, и Марко Јелић, руководилац ПТТ музеја, подсетивши да је у фебруару ове године, за посебне заслуге, ПТТ музеј одликован Сретењским орденом III степена од стране председника Републике Србије.

„ПТТ музеј је међу највећим и најстаријим техничким музејима у региону и целој Европи, са изузетно вредним фондом. Основан је 1923, али се музејски фонд организовано прикупља још од 1888. године. У сусрет јубилеју, радили смо доста на његовој промоцији у последње две године, обезбедили нове експонате, привукли посетиоце, организовали велики број изложби и догађаја и бројне госте из земље и иностранства упознали са богатством које баштини. Планови за даље, након првих 100 година, остају амбициозни”, рекао је Зоран Ђорђевић.

„Драго нам је што се прослава јубилеја одвија у оквиру надлежности садашњег пословодства Предузећа и в.д. директора Зорана Ђорђевића, јер је управо захваљујући њиховом разумевању и великој подршци, Музеј добио неопходан формално-правни, финансијски и јавни оквир за свој рад, интензивирао своје активности и побољшао услове на заштити целокупног музејског фонда. Из првог у други век улазимо радосни, с поносом, али с великом обавезом да чинимо још више и још боље“, изјавио је руководилац ПТТ музеја Марко Јелић.

На пригодној поштанској марки емисије „100 година ПТТ музеја” приказани су акварел Татарин и суруџија, Орден Таковског крста V степена, којим је краљ Александар I Обреновић одликовао Панту Михајловића 1900, Уверење Министарства народне привреде Краљевине Србије Панти Михајловићу, из 1883. Мотиви на коверту су, такође, експонати из фонда ПТТ музеја – лични телефон краља Петра I Карађорђевића, редовна поштанска марка са ликом краља Петра I Карађорђевића из 1911. године, Белинограф, уређај за пренос докумената и фотографија на линији Београд – Париз, монтиран 1938. у палати Главне поште у Београду.

У оквиру изложбе „Из првог у други век” изложени су Устројеније поштанског заведенија, 1843, Телеграфски закон, 1855, поштанска марка креирана на ослобођеној територији, 1944, немачки индукторски телефон из царске ере (ратни плен српске војске са Солунског фронта),1916. Ту је и аутоматски телефонски апарат коришћен од стране америчке делегације током посете председника САД Ричарда Никсона, 1970, веспа 125 из 1952. Изложена су и татарска одела, уметнички реконструисана према слици Карла Гебела и записима Симе Тројановића, и поштанске униформе израђене по нацртима академика др Павла Васића.

За посетиоце ПТТ музеја изложба је отворена до 14. септембра 2023. године. Улаз је слободан.