Пошта Србије - Поштанска марка поводом Филателистичке изложбе БАЛКАНФИЛА XIX

4.9.2023.

Поштанска марка поводом Филателистичке изложбе  БАЛКАНФИЛА XIX

Пошта Србије објавила је 4. септембра ново издање пригодних поштанских марака Филателистичка изложба БАЛКАНФИЛА XIX у част највеће филателистичке изложбе икада одржане у Србији и у нашем региону.

Ово историјско издање поштанских марака ЈП „Пошта Србије“ значајно је по филатлистичкој иновативности, али још и више по теми којој је посвећено - великом међународном догађају филателистичкој изложбиа БАЛКАНФИЛА XIX која ће у Београду окупити бројну домаћу и светску публику и која ће послати у свет најлепшу слику сарадње и пријатељства у региону заснованог на култури, уметности и науци које чине основне поставке филателије данас.

Изложба БАЛКАНФИЛА XIX биће одржана под покровитељством председника Републике Србије у Београду од 12-14. октобра ове године. Изложба ће у Дому војске Србије у Београду окупити више од 150 излагача из 12 земаља који ће домаћој и међународној публици представити неке од најлепших поштанских марака и других филателистичких експоната у око 600 витрина. Изложбу БАЛКАНФИЛА XIX која представља велики повратак филателије у Србију и у регион организује Савез филателиста Србије, а главни спонзор изложбе је ЈП “Пошта Србије”.

Издање пригодних поштанских марака Филателистичка изложба БАЛКАНФИЛА XIX по први пут у филателији доноси једно издање пригодних поштанских марака на пет различитих табака који се разликују по броју, одабиру и распореду филателистичких вињета. На овај начин издање симболички потенцира све важне особине које филателија изграђује код филателиста, а које су друштвено веома пожељне: темељност, стрпљивост, марљивост, дугорочна посвећеност постизању циља. Да би се уочиле, цениле и да би се уживало у суптилним различитостима које носе елементи ове емисије потребно их је пажљиво сагледати, проучити и уложити време у њено истраживање. Награда је, као и увек у филателији, унапређење сопствене личности кроз изградњу темељних вредности стрпљења, преданости и упорности, које су чини се данас више него икада потребне и друштву као целини и свим појединцима. Управо из овог разлога, а потенцирајући своју улогу друштвене одговорности, ЈП „Пошта Србије“ у последње две и по године на сваки начин помаже и подржава развој филателије у нашој земљи у жељи да кроз њену популаризацију допринесе развојуу неких од најважнијих особина личности код наших грађана, а пре свега младих. Круна ових напора биће одржавање највеће изложбе филателије у историји Србије - БАЛКАНФИЛА XIX којој је посвећена и емисија пригодних поштанских марака која се данас емитује.