Пошта Србије - О приступима побољшању EV екосистема на конференцији Electric Vehicles Days

14.9.2023.

О приступима побољшању EV екосистема на конференцији Electric Vehicles Days

На трећем регионалном сајму и конференцији Electric Vehicles Days 2023EV Days, у Новом Саду, в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић учествовао је на панелу „Обликовање будућности – свеобухватан приступ побољшању перспективе EV екосистема”.

У излагању о визији, напорима и активностима Поште Србије на креирању и имплементацији стратегије заштите животне средине, друштва и управљања (ESG), Ђорђевић је говорио о и напретку на увођењу електричних и хибридних возила у Поштиној флоти.

„´Паметне´ услуге, повећање удела доставних возила на електро и хибридни погон, електровозила, електромопеда и електробицикала, која појачано набављамо и имплементирамо на достави, део су наше опсежне дугорочне стратегије. Кренули смо тим путем и поред свих изазова, почев од Новог Сада, с обзиром на његову традицију и репутацију града који предњачи у еколошки одговорним пројектима и кампањама”, рекао је Ђорђевић. 

Додао је да је Пошта Србије недавно представила најновија комби електрична доставна возила за специјализовану доставу пост-експрес пошиљака, пакета, ЕМС пошиљака, кеш експреса, телеграма и упутница. „Нови Сад ће бити први у нашој земљи у коме ће цео наш возни парк заменити електровозила. Планирамо и набавку камиона који ће, такође, бити електрични, и постављање соларних панела на регионалним поштанским центрима у Новом Саду, Београду и Нишу, а које смо већ обезбедили у Крагујевцу. Соларни панели обезбедиће нам енергију из обновљивих извора за напајање постројења, машина за аутоматско сортирање и сопствене пунионице возила на електрични погон”, изјавио је Ђорђевић.

Поред еколошких возила, Ђорђевић је закључио да приоритети Поште остају развој нових технологија, алата и дигиталних сервиса заснованих на иновацијама и савременим решењима, чиме се наставља са унапређењима процеса и инфраструктуре, али и смањењем трошкова основне делатности.