Пошта Србије - Поштанска марка посвећена кнезу Михаилу представљена у Крагујевцу

15.9.2023.

Поштанска марка посвећена кнезу Михаилу представљена у Крагујевцу

У Конаку кнеза Михаила у Крагујевцу, у организацији  Поште Србије и Народног музеја Шумадије, одржана је промоција филателистичког издања „Владари Србије” на којој је представљена пригодна поштанска марка са ликом кнеза Михаила Обреновића.

На промоцији су говорили директор Народног музеја Шумадије Милош Јуришић, помоћница градоначелника Крагујевца за културу и информисање Ана Петровић, саветник министра одбране Предраг Рајић, и директор Радне јединице „Србијамарка” у Пошти Србије Адам Софронијевић.

„Држава Србија и Пошта Србије, као њен важан део, овом емисијом шаљу јасну поруку о јединству српског народа, у жељи да иза нас оставимо све поделе, па и оне династичке. На Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у Крагујевцу, у једној од историјских престоница Србије, а уочи дана рођења Кнеза Михаила, желимо да се још једном сетимо важних  личности из наше историје и будемо поносни на чињеницу да наш народ у својој историји има три значајне аутохтоне владарске династије. Храброст Карађорђевића и мудрост Обреновића, као светионици наше прошлости, увек ће нам обасјавати пут у будућност, од сада заједно са поштанских марака Поште Србије”, рекао је Адам Софронијевић.

Филателистичко издање Поште Србије објављено је 6. септембра у част два велика јубилеја у овој години – 200-годишњицe од рођења рођења Михаила Обреновића и 100-годишњицe од рођења Петра II Карађорђевића, двојице истакнутих владара и државника из породица Обреновић и Карађорђевић, са идејом да слави њихове животе и достигнућа, и пре свега, богату историју Србије.

На другој пригодној поштанској марки издања „Владари Србије” приказан је портрет краља Петра II Карађорђевића. Уметничка реализација филателистичке емисије „Владари Србије”, са две пригодне поштанске марке у форми табака од осам марака и седамнаест вињета, ковертом првог дана (ФДЦ) и пригодним жигом, рад је академског сликара мр Бобана Савића, креатора марака Поште Србије.