Пошта Србије - Поштанска марка Шандора Петефија на поклон председнику Скупштине Војводине

22.9.2023.

Поштанска марка Шандора Петефија на поклон председнику Скупштине Војводине

Велики филателистички пројекат Поште Србије поводом два века од рођења једног од највећих песника мађарске књижевности и револуционара, Шандора Петефија, представили су в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић и председник скупштине АП Војводина Иштван Пастор, на свечаности у ПТТ музеју у Београду.

Пастор је срдачно захвалио свима који су учествовали у пројекту и Пошти Србије на сарадњи и доприносу сећању на једну од најзначајнијих личности мађарског националног мита, његову поезију и улогу у мађарској борби за слободу 1848-49, које се широм Војводине обележава програмом ПОКРЕНИ СЕ! ПЕТЕФИ!, у оквиру војвођанског програмског циклусa „Петефи 200” у организацији „ВМ4К”, од 1. јануара 2023. до 15. марта 2024. године.

Пастор је рекао да генерације Мађара одрастају на животном примеру и делу Шандора Петефија, његовом родољубљу, револуционарству, залагањима за слободу и поштовање међу људима, те да су вредности које представља још значајније данас него у неким мирнијим временима.

„Првенствено захваљујем директору Зорану Ђорђевићу на дугогодишњем пријатељству и на данашњој промоцији у национално респектабилној институцији, ПТТ музеју, који обележава 100 година постојања. Марка Шандор Петефи допринеће тој прослави и достојна је тог задатка”, рекао je Пастор. Додао је да она „посебан драгуљ” и „без преседана”, на којој је први пут у филателији друге државе на мађарском језику исписано име Шандора Петефија.

„Филателистичку едицију припремили смо у част водећег песника мађарског романтизма, међу највећима у целој Европи, кога до данас заједно читамо и славимо допринос мађарскоj револуцији, посвећени развијању наших одличних везa и сарадње са мађарским народом. Она је само један од резултата успостављања изузетних односа двеју земаља за које су заслужни председник Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан. Емисија симболизује и остаће да сведочи о одличним односима, суживоту и пријатељству два народа”, поручио је Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је Пастору уручио поклон примерак специјалне пригодне поштанске марке.

Пригоднa филателистичкa емисија „200 година од рођења Шандора Петефија” садржи пригодан блок на коме је централни мотив портрет Шандора Петефија, коверат првог дана и пригодан жиг. Објављена је у стручној сарадњи са Центром за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара (VM4K); D.o.o. Magyar Szó Kft., Штампарија Форум. Уметничка реализација издања дело је мр Бобана Савића, академског сликара, креатора марака Поште Србије.

Свечаности је присуствовала делегација Радничког већа Поште Словеније, која борави у радној посети Пошти Србије.