Пошта Србије - Отворена Међународна филателистичка изложба БАЛКАНФИЛА XIX

12.10.2023.

Отворена Међународна филателистичка изложба БАЛКАНФИЛА XIX

Међународна филателистичка изложба Балканфила XIX, чији су домаћини Савез филателиста Србије и ЈП „Пошта Србије”, а почасни покровитељ председник Републике Србије, свечано је отворена данас у Дому војске Србије у Београду.

Филателисте и излагаче из 12 земаља, поздравили су саветник председника Републике Србије Дејан Савић, председник Савеза филателиста Србије Никола Љубичић, испред Светске академије филателиста Петер Сухадолц и директор Поште Србије Зоран Ђорђевић.

На до сада највећој изложби филателије у Србији и региону, посетиоцима је представљено готово 600 витрина са филателистичким излошцима на којима су постављене поштанске марке и разгледнице на најразличитије теме: Мотиви Војводине, филателија Вараждина, Херцег Нови на разгледницама, Македонија кроз векове, Парне локомотиве Балкана и многе друге.

У 11 такмичарских класа представљено је преко 150 излагача из целог региона. Добитници награда током Међународне изложбе Балканфила дошли су из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Грчке, Мађарске, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Србије, Словеније и Турске. Додатно, на изложби су били председници и представници филателистичких савеза свих поменутих земаља, национални комесари из целог региона, међународни жири и представници Светске и Европске федерације филателиста.

У петак ће за најбољи изложак бити додељен и Гран При, за који је одабрано дело домаћег уметника Петра Поповића Пироса под називом „АЗБУКА”. Централна тема дела је ћирилица, односно ћирилични графит који спаја уметност традиционалне калиграфије и модерног графита.

Балканфила XIX је својеврсни повратак филателије у Србију и замајац који ће покренути многе да се посвете проучавању поштанских марака, са мисијом да учвршћује и развија сарадњу и пријатељство филателиста земаља у региону.

Након свечаног отварања, директор Поште Србије Зоран Ђорђевић и извршни директор Поште Црне Горе Јосип Ђурашковић потписали су уговор о уступању предмета из збирке ПТТ музеја – униформе управитеља војних телеграфа у Црној Гори Ђура Шоћа, из 1909. године, Пошти Црне Горе на коришћење, будући да Пошта Црне Горе прикупља музеолошки фонд са намером да оснује сопствену музејску збирку.