Пошта Србије - На Сајму књига представљена монографија у част 100 година ПТТ музеја

25.10.2023.

На Сајму књига представљена монографија у част 100 година ПТТ музеја

Монографску студију „Поштанско-техничко и културно наслеђе; ПТТ музеј у Београду – 100 година од оснивања (1923–2023)” Пошта Србије представила је на Београдском сајму књига. О раду и садржају студије, активностима и плановима музеја, говорили су ауторка Љиљана Ђорђевић, виши кустос ПТТ музеја, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

Љиљана Ђорђевић рекла је да монографска студија даје свеукупан преглед историје настанка и рада ПТТ музеја и указује на важност и богатство збирки из области поштанско-телеграфско-телефонског саобраћаја од историјског и културног значаја за Републику Србију и њене грађане.

„Најзначајнија архивска грађа, документа и фотографије из историје ПТТ саобраћаја, нашли су место у овој студији. Представља истакнуте личности и битне догађаје који нам говоре о богатој, али и занимљивој историји Поште и Музеја, од његовог оснивања 31. јула 1923, усвајањем првог Правилника о музеју, док су експонати организовано прикупљани још од 1888. године. Музеј је отворен за јавност 1958, а нова стална поставка отворена је 2013, и доступна је посетиоцима у самом срцу престонице, у репрезентативном здању Момира Коруновића, где се налази од 1929”, рекла је Ђорђевић.

„Поштанско-телеграфски и телефонски саобраћај, као и временом увођење свих нових технологија, увели су Србију у породицу развијених земаља и утицали на привредни, социјални и културни развој државе, о чему  сведочи ПТТ музеј, који је међу највећим и најстаријим техничким музејима у региону и целој Европи. У сусрет јубилеју, појачали смо формално-правни и финансијски оквир за рад музеја, интензивирали његове активности, обезбедили нове експонате и побољшали заштиту музејског фонда. Наставићемо да активно промовишемо вредну традицију и наслеђе које баштини”, рекао је Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је подсетио да је у фебруару ове године, за посебне заслуге, ПТТ музеј одликован Сретењским орденом III степена од стране председника Републике.