Пошта Србије - Ђорђевић изнео јасне мере за решавање ситуације у Пошти

2.11.2023.

Ђорђевић изнео јасне мере за решавање ситуације у Пошти

Данас, 2. новембра, одржана је конференција за медије поводом ситуације у Пошти Србије, односно протеста радника који су се дешавали претходних дана.

„Имамо протест, специфичан по томе што нема одговорних, имамо синдикате који подржавају, али не учествују, као и синдикате који ни не подржавају протесте... Доста смо радили на имиџу Поште Србије, а овакве ствари нам свакако штете”, рекао је в.д. директорa Поште Србије, Зоран Ђорђевић.

Додао је да 14.100 људи зависи од рада Поште, као и њихове породице, те да је имао већ неколико састанака са синдикатима.

„Добит исплаћујемо три године заредом, имамо здравствено осигурање за све запослене, настављамо да континуирано подижемо плате”, навео је данас Ђорђевић, и представио низ мера које ступају на снагу следеће недеље.

Предложене мере за решавање проблема

  1. Реорганизација и анализа реона и норми и запошљавање људи, бар на одређено време (техничари, поштари, возачи).
  2. Израда новог ценовника и нових услуга, којих ће бити три:
  • преузимање у пошти;
  • преузимање у пакетомату и
  • достављање на кућну адресу.

За последњу опцију, у случају испуњења норме, достављачу следи новчана награда, односно нето плата ће бити већа до 40 одсто. Ова услуга ће се сматрати луксузном.

То значи, на пример, да ће достављач у Београду који испуни норму (рецимо, 90 пошиљки дневно), имати плату 75.000, уместо 55.000 динара као што је случај сада. Дакле, 55.000 динара је основна плата плус учинак.

Ђорђевић је, даље, навео да веће повећање плата иде радницима у технологији, а мање повећање иде администрацији и ужем руководству. Али, синдикати ће морати да се изјасне о свему наведеном, да ли су сагласни.

  1. Здравствена заштита остаје приоритет.

Ђорђевић је, такође, напоменуо да сви који су радили до сада, за време протеста, морају бити награђени, као и да синдикати имају задатак да позову раднике да се што пре врате на посао.

„Најнепопуларнија мера је давање отказа. Ја то не желим да радим, то нам је последња опција. Желимо да сви буду задовољни. Нећу тражити ребаланс буџета”, навео је Ђорђевић.

Следеће недеље је, каже, потписивање уговора са DHL-ом, и најављује повећање плата „одмах”, већ од следеће недеље.