Пошта Србије - Пошта испунила све захтеве, очекује се прекид обуставе и нормализација рада

7.11.2023.

Пошта испунила све захтеве, очекује се прекид обуставе и нормализација рада

В.д директор ЈП „Пошта Србије” Зоран Ђорђевић саопштио је данас на конференцији за јавност да ће предузеће испунити све захтеве радника у обустави рада, те да се очекује да ће се рад предузећа нормализовати до петка.

„Размишљао сам како одговорити на све захтеве радника који су данас у протесту, у оквирима у којима се ми крећемо. Дошли смо до решења и могу овим путем да пошаљем поруку да смо одговорили на све захтеве”, рекао је он.

Новчане надокнaде које ће ЈП „Пошта Србије” обезбедити радницима биће реализоване на следећи начин: поштари и достављачи добијају 10 РСД по достављеној регистрованој пошиљци; достављачи добијају 10 РСД по преузетој пост-експрес пошиљци; шалтерски радници, техничари у пошти и управници поште IV и V реда могу да добију од 180 – 650 РСД по радном дану у зависности од процента продуктивности (од 60 до преко 100 процената); техничари у пошти, логистичким центрима, возачи моторних возила и контролори, као и техничари 1 и 2, самостални техничари у Кол центру и Хибридној пошти, стандард радног времена, добијају 650 РСД по радном дану; техничари у пошти у РПЛЦ, возачи моторних возила, контролори (сменски рад) добијају 1.200 РСД по дану; управници поште од 0 до III реда, главни контролори, контролори и благајници, уколико је месечна продуктивност јединице у којој су ангажовани већа од 90% добијају 500 РСД по радном дану, док ће сви запослени који желе да раде ван радног времена моћи да зараде 20% од поштарине по маси за достављене пакете и пост-експрес пошиљке.

„Сви наведени износи су НЕТО, а будући да је то један од захтева радника, остваривање права на накнаду у новембру и децембру 2023. године није условљено потписивањем уговора са ПД „Пост ПРО” д.о.о.”, навео је Ђорђевић и додао да предвиђена повећања не значе да неће бити повећања плата које је планирано у јануару.

„Првог новембра смо имали састанак са три највећа синдиката и желимо да изађемо пред Владу. Добит је исплаћена, запошљавање је договорено са функцијом мреже, а повећање плата биће између 10–20 одсто. Отварамо могућност да својим радом људи могу да зараде много више и да тачно знају колико повећање ће остварити за додатни рад”, саопштио је Ђорђевић.

Он је додао да неће бити реваншизма према радницима које су обуставили рад, те да очекује да се након одржане конференције њихов рад настави: „Неће бити реваншизма, дискриминација радника је законом кажњива, никада не бих дозволио да било какав реваншизам постоји и то ћу сасећи у корену”, рекао је он и додао да очекује да се рад предузећа по прекиду обуставе рада у потпуности нормализује најкасније до краја недеље.

„Очекујем да обустава рада престане одмах, на све захтеве смо одговорили и добили све што су тражили. Ми смо Пошта Србије и морамо да радимо у интересу државе. Нису то само пакети, ту су позиви за операције, лабораторијски налази, судска писма, нико не треба да буде талац због обустава. Дајте да радимо, Србија и грађани су изнад свих нас”, поручио је Ђорђевић и истакао да ће све одлуке које су усвојене данас бити спроведене и ретроактивно, те да се повећање плата односи на период од 1. новембра.

ЈП „Пошта Србије” је прва три квартала текуће године завршила са 28,9 милиона евра нето добити, а тренутно су у развоју многобројни пројекти који могу донети унапређење пословања.

„Ту су пакетомати, еНовчаник, еАрхив и друге услуге које прате дигитализацију. Квалитет нашег рада је препознат и ми смо кренули у сарадњу са ДХЛ-ом, једном од најбољих пошта на свету, а крећемо са њима и у изградњу логистичког центра”, рекао је Ђорђевић.

Пошта Србије представила је и нови ценовник услуга и различите начине испоруке.

Први начин је преузимање пошиљке у пошти, услуга која ће коштати 200 РСД, испорука на пакетомату коштаће 220 РСД, а испорука на кућну адресу 350 РСД.

Запослени који испоручује на адреси биће награђен уколико је испорука на кућну адресу или има макар два покушаја уручења.

„Желим што пре са овим мерама да изађем радницима у сусрет, сутра ћу обићи Нови Сад где су били највећи протести, разговараћемо са радницима. Даћу писани налог за извршење свега наведеног. Битно је да се клијенти који имају уговоре врате Пошти Србије. 14.100 људи и породица зависи од овога. Људски животи зависе од нашег рада и надам се да ће друштвена одговорност прорадити”, закључио је он.