Пошта Србије - Потписан Анекс колективног уговора за ЈП „Пошта Србије”

4.12.2023.

Потписан Анекс колективног уговора за ЈП „Пошта Србије”

Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, потписао је данас, у име Владе Републике Србије, Анекс колективног уговора са в.д. директором ЈП „Пошта Србије”, Зораном Ђорђевићем и представницима два репрезентативна синдиката, Славком Новаковим (Синдикат ПТТ Србије) и Гораном Стефановићем (Синдикат „Радник”). Потписивању је присуствовао председник Надзорног одбора, Бориша Шаренац.

Анексом колективног уговора за ЈП „Пошта Србије” дефинише се повећање плата свим запосленимa у технологији у износу од 10% од 1. новембра ове године. Овај анекс један је од тачака Споразума који је председница Владе Ана Брнабић потписала 15. новембра са представницима два репрезентативна синдиката, в.д. директором и председником Надзорног одбора овог предузећа.

На овај начин у потпуности се наставља са реализацијом Споразума, у складу са којим су запослени у ЈП „Пошта Србије” прекинули обуставу рада претходног месеца. Подсетимо, свим радницима, изузев руководства, исплаћена је једнократна помоћ у износу од двадесет хиљада динара 23. и 24. новембра. Владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање је 28. новембра дала сагласност ЈП „Пошта Србије“ за пријем у радни однос на неодређено време за укупно 232 извршиоца. Данашњим Анексом колективног уговора обезбеђено је повећање плата, од 1. новембра ове године, свим запосленима у технологији, у износу од 10 процената.

Додатно повећање плата раднике у технологији очекује 1. јануара 2024. године и износиће 10 одсто, што чини кумулативно повећање плате у износу од 21% у односу на зараде у технологији пре 1. новембра. Такође, увећање плата свим запосленима у администрацији, изузев руководству, биће 10 одсто, почевши од 1. јануара 2024. године.

Најзад, за запослене који су прекинули обуставу рада, умањени путни трошкови и умањена зарада за дане који су провели у обустави рада ће бити исплаћени са следећим обрачуном путних трошкова и зараде 12. децембра, односно 15. децембра ове године.

,,Ради праћења резултата рада ЈП „Пошта Србије” уведени су састанци руководства овог предузећа, синдиката и представника ресорног министарства”, истакао је министар Јовановић и додао да очекује од овог предузећа даљи раст услуга, нове услуге и нове кориснике како би се растом прихода омогућило и ново повећање зарада током 2024. године.

„Данашњим потписивањем Влада Србије показала је да испуњава своја обећања и држи се постигнутих договора”, рекао је Јовановић.