Пошта Србије - Поштанска марка за дипломатски јубилеј Србије и Словачке

19.12.2023.

Поштанска марка за дипломатски јубилеј Србије и Словачке

Филателистички пројекат Поште Србије и Амбасаде Словачке Републике у Београду посвећен 30-годишњици дипломатских односа Србије и Словачке, представили су Њ.Е. Федор Росоха, амбасадор Словачке у Србији, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

Амбасадор Росоха срдачно је захвалио Пошти Србије и директору Зорану Ђорђевићу на специјалном издању марке, објављене у години када Словачка Република обележава значајан јубилеј – 30 година самосталности и 30 година дипломатских односа Словачке и Србије.

„За протеклих 30 година на пољу међународне сарадње успоставили смо многа значајна партнерства, одрадили важне стратешке пројекте, и поставили јаке темеље за даље унапређење пријатељства и поштовања између наша два народа”, рекао је амбасадор Росоха, истакавши улогу словачке националне мањине у Србији за допринос разумевању српског и словачког народа.

Најавио је наставак сарадње са Поштом Србије у мају наредне године, објављивањем још једне специјалне поштанске марке посвећене сликару из Ковачице Мартину Јонашу, који је у великој мери допринео ширењу популарности наивног сликарства војвођанских Словака на свим континентима.

„Филателистичку едицију припремили смо у част дипломатског јубилеја, међусобне подршке и блискости два народа која су по много чему слична и блиско повезана јаким везама и међусобним разумевањем. Остајемо посвећени развоју наших традиционално добрих односа, суживоту и пријатељству са словачким народом, развоју сарадње у свим областима и остваривању заједничких циљева, о чему ће остати да сведочи ова филателистичка емисија”, поручио је Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је амбасадору Росохи уручио филателистички значајан пригодни табак емисије са редним бројем 30, у пригодном албуму заједно са пригодним поштанским маркама које је у претходном периоду објавила Пошта Србије.

На филателистичкој едицији „30 година диломатских односа Србије и Словачке” мотиви су река Дунав, Саборна црква Светог архангела Михаила у Београду и Катедрала Светог Мартина у Братислави. У издању су и табак осмерац, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Емисија је објављена у стручнoj сарадњи са Амбасадом Словачке Републике у Србији, док је уметничка реализација издања дело Mирослава Николића и Надежде Скочајић, креатора марака Поште Србије.