Пошта Србије - Отворена изложба „Чудесни ПТТ свет Зорана Марковића“

27.12.2023.

Отворена изложба „Чудесни ПТТ свет Зорана Марковића“

У среду, 27. децембра 2023. године, у ПТТ музеју отворена је тематска изложба „Чудесни ПТТ свет Зорана Марковића“. Уз свесрдну помоћ породице покојног Зорана Марковића, као и уступање дводеценијског труда и сакупљеног фонда у стану-музеју (првом приватном ПТТ музеју у нашој земљи), у прилици смо да јавности представимо различите експонате и ауторска дела нашег колеге Зорана Марковића (натписне табле, дописнице, трубе, индукторски телефон, као и слике mail art).

Зоран Марковић је недавно преминули руководилац „Поште Србије“ који је више од 20 година радио у служби ревизије технолошких процеса Предузећа и тако обишао све, до најмање, поште. При раду је наилазио на разнолик стари поштански материјал за манипулацију. Препознајући важност ових предмета који у себи носе печат историје, а више се не користе и пропадају, било му је жао да буду гурнути у запећак и заборав. Сакупљене предмете везане за рад Поште који су били оштећени је рестаурирао и приводио првобитном стању. Као велики заљубљеник у Пошту, њен рад, значај и историју, такође је, мисионарски преносио околини своје идеје и колекционарски пасионирано је скупљао сегменте ПТТ историје као неме сведоке трајања једне институције која повезује људе вековима.

Ова изложба представља почетак сарадње чија ће круна бити оформљен легат и изложене музеалије Зорана Марковића као део сталне поставке ПТТ музеја у Београду.

Позивамо посетиоце да до 11. јануара посете ову тематску изложбу у радном времену ПТТ музеја.