Пошта Србије - Пригодна поштанска марка за пољску песникињу и нобеловку Виславу Шимборску

28.12.2023.

Пригодна поштанска марка за пољску песникињу и нобеловку Виславу Шимборску

У филателистичкој емисији посвећеној великанима светске уметности, Пошта Србије објавила је пригодну поштанску марку са ликом пољске песникиње Виславе Шимборске (1923–2012). У ПТТ музеју Београду, Њ.Е. амбасадор Пољске у Србији Рафал Перл, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије, говорили су о значају емисије и савременим српско-пољским односима и подсетили на допринос Шимборске светској књижевности.

Амбасадор Перл захвалио је директору Зорану Ђорђевићу и директору „Србијамарке” Адаму Софронијевићу на филателистичком доприносу Поште Србије у години обележавања стогодишњице рођења велике пољске песникиње, једне од најзначајнијих савремених пољских књижевница и добитнице Нобелове награде за књижевност. Тим поводом, Амбасада Пољске током целе године организовала је низ књижевних вечери и разговора о животу и делу Виславе Шимборске широм Србије, рекао је амбасадор Перл, а као „шлаг на торти” дошла је и свечана промоција поштанске марке у част Виславе Шимборске.

„Ово је наставак изузетне сарадње Поште Србије и Амбасаде Републике Пољске. Претходних година смо заједничким радом и залагањем, филателистичку збирку Поште Србије обогатили маркама са ликом др Лудвига Хиршфелда и писца Станислава Лема, а ове године и великог астронома Николе Коперника и песникиње Виславе Шимборске. Надам се да ћемо и наредне године овако успешно сарађивати”, рекао је амбасадор Перл.

„Наша обавеза као друштвено одговорног предузећа је да пратимо и обележавамо важне датуме и годишњице, наше и наших пријатеља, и да продубљујемо сарадњу, у култури и свим другим областима. Остајемо посвећени ширењу партнерства са Пољском, која је нама блиска и пријатељска држава, и која нас снажно подржава на путу ка Европској унији”, поручио је Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је амбасадору Перлу уручио поклон издање пригодне поштанске марке, у филателистичком албуму заједно са пригодним поштанским маркама које је у претходном периоду објавила Пошта Србије.

Издање Великани светске уметности објављено је у стручнoj сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”. Уметничка обрада издања дело је Бобана Савића и Надежде Скочајић, креатора марака Поште Србије.