Пошта Србије - Ексклузивна изложба ковачичке наивне уметности у ПТТ музеју

12.1.2024.

Ексклузивна изложба ковачичке наивне уметности у ПТТ музеју

Изложба „Ковачичко наивно сликарство – Добар глас далеко се чује” отворена је за посетиоце у ПТТ музеју до 12. фебруара. О мотивима за организацију изложбе и поставци која представља уља на платну осам представника сликара наиваца из Ковачице, говорили су Федор Росоха, амбасадор Словачке Републике у Србији, Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије, и Павел Бабка, аутор изложбе, оснивач Фондације и Галерије Бабка из Ковачице.

Отварању су присуствовали државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић и аутори изложених радова.

Амбасадор Росоха рекао је да је наивно сликарство војвођанских Словака од локалног друштвеног феномена друге половине 20. века, прерасло у културолошки пројекат од националног значаја, што је потврђено и упућивањем кандидатуре за уписивање на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа. Захвалио је на сарадњи свим институцијама које су учествовале у овом пројекту и, такође, веома позитивно оценио сарадњу са ЈП „Пошта Србије” и ПТТ музејoм.

„Поред уметничке вредности надалеко познате и изузетно цењене наивне уметности ковачичких ликовних уметника, важно је указати на богатство различитости и поруке заједништва и суживота које она шаље. Захваљујем Амбасади Словачке и Фондацији Бабка за подршку и стручну помоћ у организацији изложбе, како би се за јавност отворила још једна прилика да ужива у предивној уметности и да се боље упозна са вредним сегментом наше нематеријалне баштине”, поручио је Зоран Ђорђевић.

Павел Бабка говорио је о досељавању Словака на подручју данашње Војводине пре 222 године, оснивању Ковачице и почецима наивног сликарства који су забележени између два светска рата о чему сведоче из тог периода сачуване слике, док је прва изложба организована 1952. када се обележавало 150 година од оснивања Ковачице. Истакао је да су посебно два имена Ковачицу прославилa у целом свету – Мартин Јонаш и Зузана Халуповa, чији јубилеји – 100-годишњице од рођења ће бити пригодно обележени 9. маја 2024. и 5. фебруара наредне године у Ковачици.

„Листу Ковачичко наивно сликарство чини 65 сликара. Најстарији, Владимир Бобош рођен је 1906. године, а најмлађа сликарка Стефани Хусарова, рођена је 1985. године. Од њих 65, 27 сликара више није живо, а успомену на покојне сликаре чува новоосновано Удружење потомака покојних сликара ковачичког наивног сликарства у Србији. Република Србија је 2012. године наше сликарство уписала у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, а прошле године га је номиновала за упис на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства”, рекао је Бабка.

Први пут је представљено уметничко дело Моја Ковачица (200 cm x 160 cm, уље на платну, 2024), које је радило свих осам аутора који су одабрани за поставку – Павел Хајко, Јан Глозик, Зузана Верески, Павел Цицка, Павел Поволни Јухас, Виерослава Светлик, Клара Бабка и Мирослав Храшко. Између осталих, изложена су дела Три невесте на бициклу Зузане Верески, Добар глас далеко се чује Павела Хајка, као и уметничке рукотворине, осликане хоклице Виерославе Светлик.