Пошта Србије - Представљено издање поштанских марака „Србија–Словенија: Наши великани”

14.2.2024.

Представљено издање поштанских марака „Србија–Словенија: Наши великани”

Конзулка Амбасаде Републике Словеније у Републици Србији Кристина Клинер и в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, представили су у ПТТ музеју емисију пригодних поштанских марака „Србија–Словенија: Наши великани”.

 

Емисија је објављена у част три јубилеја – 270 година од рођења великог словеначког математичара и артиљеријског официра Јурија Веге, који је допринео да Београд буде ослобођен од Турака 1788. године, 155 година од пријема великог лингвисте српског и словеначког језика Франца Миклошича у Српско учено друштво и 155 година од рођења великог словеначког хемичара Фредерика Прегла, добитника Нобелове награде.

„Република Словенија је земља са којом имамо доста сличности и са којом смо културно и историјски повезани, због чега смо тројицу великана која су повезала наше земље и оставили трага у Србији представили на поштанским маркама. Сарадња Србије и Словеније данас је на високом нивоу, а ово издање још један је подстицај у нашим односима. Пошта Србије ће и у 2024. години наставити да изузетно богатим програмом марака и пригодним филателистичким издањима обележава све важне датуме, догађаје и историјске личности везане за Србију”, рекао је Ђорђевић. Додао је да је у припреми поштанска марка коју ће Пошта Србије издати поводом изложбе EXPO2027, а која ће у оптицају бити од марта ове године све до краја манифестације у 2027.

Истичући животе и достигнућа ових великана, Пошта Србије пружа допринос позитивној слици дељене историје српског и словеначког народа у домаћој и словеначкој јавности и унапређењу добрих односа и пријатељства Србије и Словеније. 

Издање је објављено у стручној сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”. Уметничка реализација издања дело је Јакше Влаховића, академског графичара и креатора марака Поште Србије.