Пошта Србије - Обавештење о најновијем покушају злоупотребе логотипа и имена Поште

12.3.2024.

Обавештење о најновијем покушају злоупотребе логотипа и имена Поште

Поводом најновијег покушаја злоупотребе логотипа и имена Поште Србије у виду лажних СМС и Вибер порука, које наводно стижу од Поште Србије, указујемо на следеће.

У питању је врста phishing напада, популарно названа Smishing (SMS phishing) из разлога што почиње слањем SMS (Short Message Service), Viber или WhatsApp поруке и користи методе социјалног инжењеринга како би се жртва навела да подели личне податке о платним картицама и бројевима рачуна. Од жртве се захтева да посети линк и унесе тражене личне податке. Поруке су креиране са намером да изгледају као да су послате из поузданих извора, у овом случају од стране Јавног предузећа „Пошта Србије”, а текст поруке је такав да ствара осећај хитности са циљем навођења примаоца поруке да брзо и непромишљено реагује.

Препорука корисницима је да не отварају поруке овог типа и да не посећују линкове који су наведени у њима, јер ти линкови воде на лажне странице.

Једини легитимни линк ЈП „Пошта Србије” налази се на линку: posta.rs. Подсећамо да ЈП „Пошта Србије” не пружа услуге плаћања испоруке пакета путем платних картица на својој web страници, а са корисницима комуницира путем СМС или Вибер порука искључиво са циљем најаве приспећа пошиљака и искључиво путем свог верификованог налога.