Пошта Србије - Нове редовне поштанске марке Републике Србије за 2024-2027 – EXPO BG 2027

28.3.2024.

Нове редовне поштанске марке Републике Србије за 2024-2027 – EXPO BG 2027

Mинистри финансија и информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Синиша Мали и Михаило Јовановић, и в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић најавили су данас нове редовне поштанске марке Републике Србије за период 2024-2027. године, симболично назване EXPO BG 2027, које ће у наредне три године преносити поруку добродошлице на специјализовану светску изложбу EXPO у Београду 2027.

Министри Мали и Јовановић и директор Ђорђевић говорили су о напретку на пројекту EXPO 2027, изградњи објеката, плановима и развоју дигитализације и информационо-комуникационе инфраструктуре.

Потпредседник Владе Србије и министар Синиша Мали рекао је да ће EXPO 2027 дати огроман замајац напретку и развоју наше државе, економије и привреде, да ће убрзати привредни раст и допринети побољшању квалитета живота грађана Србије. Према његовим речима, организација светске изложбе и изградња потребне инфраструктуре даће значајан допринос даљем развоју грађевинске индустрије, туризма, угоститељства, у областима иновација, модерних технологија, науке, културе, спорта и ојачаће међународну позицију наше земље. Синиша Мали је истакао и да радови на градилишту у Сурчину, где ће бити одржана EXPO изложба теку по плану, и подсетио да ће на том простору бити изграђен и нови Национални фудбалски стадион, нови Београдски сајам, Акватик центар и резиденцијални комплекс са 1.500 станова, као и сва потребна пратећа инфраструктура.

„Oчекујемо да ће ЕXPO 2027, који се први пут у последње три деценије одржава у југоисточној Европи, ојачати позицију Београда и Србије као регионалног центра информационо-комуникационих технологија, креативних индустрија и иновација, заснованог на знању и одрживом технолошком развоју. У складу са Програмом Србија 2027 – Скок у будућност, наставићемо да радимо на даљој дигитализацији како бисмо 2027. године свету представили нову, модерну Србију, лидера у области ИКТ-а”, рекао је министар Михаило Јовановић и додао да ће промоција овог јединственог међународног догађаја бити испраћена и путем поштанских марки са мотивима посвећеним изложби EXPO 2027, као трајни печат и сведочанство о свим важним догађајима у историји једног народа.

Зоран Ђорђевић објаснио је на које начине ће Пошта Србије допринети реализацији пројекта, као и његовој промоцији у земљи и иностранству. Објаснио је да су мотиви шест нових редовних марака EXPO BG 2027 засновани на репринту издања које је тадашња Заједница југословенских ПТТ објавила поводом међународне изложбе EXPO 1967 у Канади. Захвалио је аутору марака Петру Јакелићу, истакнутом хрватском и југословенском сликару, на уступању права за коришћење мотива за овај пројекат без накнаде.

Примењени мотиви говоре о истраживању свемира и симболи су за нове технологије, идеје и позитивну будућност, што је и идеја водиља међународне изложбе EXPO. На маркама је истакнут лого изложбе, а паралелом 1967-2027 подвлачи се историјски континуитет наше земље у тежњи да буде лидер у иновацијама у региону.

Редовне марке као средство плаћања поштанских услуга налазиће се на више од милион пошиљака на годишњем нивоу које се из Србије шаљу у иностранство, као и на исто толико пошиљака у просеку годишње у домаћем поштанском саобраћају. Уместо номиналних вредности исказаних у динарима, уводе се словне ознаке за услуге поштанског саобраћаја, како би се обезбедило да су марке континуирано у употреби у наредне три године. Слова која означавају вредност марака су: E, X, P, O, B, G, чиме им се, у оквирима филателије, додаје на колекционарској вредности.