Пошта Србије - Пошта Србије прогласила победнице конкурса „100 успешних пословних жена”

27.6.2024.

Пошта Србије прогласила победнице конкурса „100 успешних пословних жена”

Пошта Србије прогласила је данас на свечаности у Привредној комори Србије победнице националног наградног конкурса „100 успешних пословних жена“.

Реализацијом овог конкурса, избором и награђивањем најбољих предузетница, оснивачица или законских заступница малих предузећа широм земље, Пошта Србије трећу годину заредом помаже оснаживање жена, развој и промоцију женског предузетништва.

Према речима директорке Фонда за развој и председнице Комисије за избор победница, Татјане Матић, подаци Глобалног предузетничког монитора показују да 24 одсто жена одустане од предузетничког подухвата јер сматра да је посао непрофитабилан, други разлог одустанка од посла су глобална дешавања попут пандемије корона вируса, док је као трећи разлог за одустајања од сопственог бизниса, за 18 одсто жена, немогућност усклађивања професионалне каријере и породичних обавеза.

"Зато су овакви конкурси битни за мотивисање предузетница, јер поред конкретне подршке буде свест у јавности о значају учешћа жена у економском животу Србије", казала је Матић.

Директорка сектора за предузетништво ПКС и чланица Комисије за избор победница Бранислава Симанић, указала је да данас у Србији послује 34 одсто предузећа и предузетничких радњи која су у власништву жена, те да је то резултат заједничког рада Владе Републике Србије, Фонда за развој Србије и ПКС.

Чланица Управног одбора АИК банке и чланица Комисије Јелена Галић изјавила је да ће иницијативе попут ових допринети да Србија врло брзо буде у конкуренцији и са оним делом Европе који је најразвијенији у женском предузетништву, те да узимајући у обзир програме подршке женском предузетништву који су тренутно на снази, сматра да је пред предузетницама у Србији светла будућност.

У име ЈП „Пошта Србије“, директорка радне јединице „Земун“ Мира Мурић захвалила је победницама и истакла да Пошта Србије са великим успехом затвара трећи круг конкурса чије су победнице, које су на данашњу свечаност дошле из свих крајева Србије, имале прилику да се упознају и размене предузетничка искуства.

„Верујемо да ће наша подршка допринети развоју и увећању ваших пословних успеха, јер најбоље тек долази", рекла је она.

За 100 најбољих, Пошта Србије обезбедила је бесплатну презентацију пословања у пословницама Поште Србије широм земље, а ради повећања конкурентности на тржишту роба и услуга, за победнице су, у сарадњи са Првиредном комором Србије, ове године први пут обезбеђене едукације које покривају најактуелније теме из вођења и креирања бизниса.