Пошта Србије - Пет стотина задруга у пет стотина села

3.2.2017.

Пет стотина задруга у пет стотина села

Житељи Ломнице добили су могућност да једном недељно у центру свог села имају основне здравствене, административне и поштанске услуге.

Министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и рад јавних предузећа и председник новоформираног Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, данас је посетио општину Деспотовац у оквиру спровођења нове политике регионалног развоја и обишао село Ломницу где је настављена акција „Држава Србија у селима Србије”, чији је иницијатор.

Житељи Ломнице добили су могућност да једном недељно у центру свог села имају основне здравствене, административне и поштанске услуге, што ће наредних дана бити доступно и мештанима Пањевца, Трућевца, Златова и Липовице, односно за око 3.000 становника најудаљенијих села деспотовачке општине.

Према речима министра Кркобабића, приближавање основних услуга становиштву мањих места први су кораци у пилот-пројекту којим држава конкретним потезима иде у сусрет својим грађанима и показује да нису заборављени где год да живе.

„Данас сам разговарао са председником општине Деспотовац о могућности укључивања осталих јавних предузећа у акцију и дефинисали смо да су посебно значајне потребе за укључивањем „Путева Србије” у њу. Значи, сада радимо по питању здравства, поште и администрације, а потом ћемо да уредимо локалне путеве”, рекао је министар и из разговора са челницима деспотовачке општине посебно истакао тему оживљавања задруга.

„Добио сам информацију да су овде функционисале две задруге које су замрле, а на нама је да их вратимо. Пројекат подразумева 500 задруга у 500 села Србије. Хоћемо да индивидуални пољопривредни произвођачи и земљорадници имају место где могу да понуде своје производе, где могу да купе репроматеријал, да се обрате за савет и помоћ. Да то не буде ни накупац ни прекупац, него њихова задруга. То је функционисало у Србији у 19. и у 20. веку, функционисаће и сада у 21. веку”, рекао је Милан Кркобабић.

Током посете Ломници министар Кркобабић се посебно обрадовао сусрету са рударом у пензији Милованом Милосављевићем, некадашњим рекордером у производњи, као и са ученицима Средње техничке школе за куваре и конобаре, који су, према његовим речима, прави пример предности дуалног образовања, споја теоријских знања и праксе.

Председник општине Деспотовац Никола Николић изразио је задовољство због доласка министра Кркобабића у Горњу Ресаву, уз оцену да она представља позитиван сигнал да стижу бољи дани за живот на селу.

Догађају у Ломници присуствовала је и Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије, предузећа које је прво препознало значај ове акције и постало њена окосница.

Акција „Држава Србија у селима Србије” већ је спроведена на подручју Сврљига, Баточине, Вршца и Бољевца. Укључењем Деспотовца, обухваћено је 25 села од укупно планираних 55 села широм Србије.