Пошта Србије - Уређено село, успешнија Србија

17.2.2017.

Уређено село, успешнија Србија

Један од циљева нове регионалне развоје политике Владе Републике Србије је и формирање 500 земљорадничких задруга у 500 највећих села.

У оквиру спровођења нове политике регионалног развоја, министар без портфеља Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и рад јавних предузећа и председник новоформираног Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, данас је посетио општину Књажевац, где је, након Сврљига, Баточине, Вршца, Бољевца и Деспотовца, настављена акција „Држава Србија у селима Србије”.

Од данас и пет села књажевачке општине – Бели Поток, Крента, Кожељ, Лепена и Јелашница – или више од 500 становника Тимочке крајине, може да рачуна на основне услуге лекара, поштара и општинара једном недељно у свом месту.

„Данас сам са председником општине Књажевац и са председницима месних заједница договорио почетак пилот пројекта у коме ће Влада Републике Србије, у склопу политике регионалног развоја, подржати отварање три погона за производњу козјег сира, које ће почети да раде до краја године. То је кључни пројекат за Књажевац коме треба покретачка снага, јер ћемо на овај начин запослити људе и покренути привреду. Локална самоуправа ће обезбедити основно стадо од 500 коза и простор за ове сиране док ће држава обезбедити неопходну опрему“, истакао је министар Кркобабић.

Према његовим речима, један од циљева нове регионалне развоје политике Владе Републике Србије је и формирање 500 земљорадничких задруга у 500 највећих села. У склопу тог пројекта који ће помоћи локална самоуправа и Влада Србије, министар Кркобабић је са председницима месних заједница договорио оснивање три специјализоване задруге које ће бити окосница развоја овог краја.

У име локалне самоуправе пуну захвалност за иницирање и спровођење акције „Држава Србије у селима Србије”, упутио је председник општине Књажевац Милан Ђокић и истакао да је ово добар пример како држава кроз своје институције, ресорно министарство и јавна предузећа, може да допре и становништва које живи у најудаљенијим селима.

Наставку акције, којом држава конкретним потезима иде у сусрет својим грађанима, присуствовала је и Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије. Подједнако успешна у пројектима које диктира тржиште, али и свакодневни живот, Пошта Србије од почетка је део ове акције и даје јој велики допринос.

Са пет села у оштини Књажевац, до сада је обухваћено укупно 30 села, а следи још 25 на подручју Мерошине, Бруса, Врања, Новог Назара и Прешева.