Пошта Србије - Задругама оживети села

24.2.2017.

Задругама оживети села

У селу Облачина настављена акција „Држава Србија у селима Србије”

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој и рад јавних предузећа Милан Кркобабић, данас је посетио општину Мерошина и обишао село Облачина, где је настављена акција „Држава Србија у селима Србије”.

Он је мештанима Облачине предао на употребу услужни центар који ће им у великој мери олакшати живот, јер се под истим кровом налазе општинска испостава, покретни поштански шалтер и амбуланта и све послове ће моћи да обаве у истом дану. Од наредне седмице ова погодност биће на располагању и житељима још четири мерошинска села – Азбреснице, Баличевца, Балајнца и Лепаје.

Како је истакао Милан Кркобабић, на овај начин држава, јавна предузећа и локалне самоуправе обједињују недовољно искоришћене ресурсе и заједничким снагама покрећу низ практичних ствари, које ће и младе охрабрити да остају на селу. У овој фази обезбеђују се лекарске, административне и поштанске услуге на кућном прагу, а у плану је оживљавање 500 земљорадничких задруга у 500 села.

„Вишња је најважнији бренд за ово подручје, које је познато као воћарски крај, и то треба подржати. У Облачини већ постоји једна задруга, а формираћемо још једну. Мерошина и њој сличне општине треба да базирају свој развој на пољопривреди, јер за то имају добре услове, а држава ће им у томе помоћи. У ових пет најнеразвијенијих региона – нишавском, топличком, пиротском, јабланичком и пчињском – отворићемо 20 задруга, покренути развој села и омогућити младим људима услове за останак на селу”, рекао је министар Кркобабић.

Председница Општине Сања Стајић указала је да ова акција много значи за више од 4.000 мештана пет сеоских насеља Мерошине, јер им се доступношћу основних услуга побољшава квалитет живота.

Догађају у Облачини присуствовала је и Мира Петровић, в. д. директора Јавног предузећа „Пошта Србије” које је, пре свега вођено посвећеношћу да својим услугама допре до сваког грађанина, прво препознало значај ове акције и постало њена окосница.