Пошта Србије - Рекордна добит Поште Србије

27.2.2017.

Рекордна добит Поште Србије

У 2016. години Пошта је остварила нето добитак од 3,5 милијарди динара.

Надзорни одбор Поште Србије данас је усвојио завршни рачун за 2016. годину у којој је настављен тренд позитивних кретања свих параметара пословне ефикасности и успешности овог јавног предузећа.

У 2016. години остварени су укупни приходи у износу од 26,63 милијарде динара, док су укупни расходи били 22,75 милијарди, чиме је, након одбијања пореза, обезбеђен нето добитак од 3,47 милијарди динара.

Посебно се истиче доминантно учешће пословног добитка, који је у односу на претходну годину већи за 32,1 одсто или номинално 843 милиона динара више.

Да је Пошта Србије била на висини задатка сведочи показатељ о расту прихода из редовног пословања преко три одсто, док су у исто време, захваљујући домаћинском управљању трошковима и спровођењем нужних мера рационализације, пословни расходи за девет одсто испод плана.

Током прошле године у поштама широм Србије реализовано је 466,8 милиона услуга. Распрострањеност мреже, доступност услуга и уважавање корисника, уродили су више него очекиваним резултатима комерцијалног сервиса. Штавише, остварен је раст у сегментима са највећом конкуренцијом – на тржишту експрес, логистичких и финансијских услуга.

Мира Петровић, в. д. директора ЈП „Пошта Србије”, истакла је да је изузетно задовољна оствареним пословним резултатом. „Рекордна нето добит Поште Србије од 3,5 милијарде динара остварена је проналажењем нових послова и услуга, а не отпуштањем радника. 15.000 радника је задржало своја радна места, а менаџмент је пронашао нове послове и реализовао их. Ово је пре свега заслуга запослених којима се захваљујем на пуној посвећености у раду.“ Директорка је указала да су поштари Србије током претходне године, рачунајући јавне приходе и уплаћен део добити, обезбедили за републички буџет око 10 милијарди динара.