Пошта Србије - Бардови српског театра добили своје марке

16.5.2017.

Бардови српског театра добили своје марке

Знаменитим глумцима, редитељима и управницима позоришта, Пошта Србије до сада посветила укупно 58 поштанских марака.

У Атељеу 212 данас је одржана промоција пригодног филателистичког издања у част бардова домаће глумачке сцене – на осам марака приказани су портрети Марије Црнобори, Ружице Сокић, Оливере Марковић, Ђузе Стојиљковића, Бекима Фехмиуа, Николе Симића, Драгана Николића и Боре Тодоровића.

Бројне рођаке, пријатеље и поштоваоце ових великана поздравио је Бранимир Брстина, управник позоришта „Атеље 212”, као и Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије, која је на свечаности истакла:

„Захваљујем на прилици да учествујем у овој дивној акцији. Пре 14 година започели су је моји претходници у предузећу које је одувек подржавало уметнике и знало да их памти на себи својствен начин. Уметници у чију смо част данас овде, обележили су наше животе бравурозним улогама, а трајним записом на маркама за њих ће знати и генерације које долазе. Аутор едиције Марина Калезић насликала је дивне портрете највећих имена српског театра. Креатори наше Србијамарке дају посебан допринос угледу и резултатима Поште Србије.”

Иницијативу да се прваци српског глумишта нађу на поштанским маркама покренуло је Удружење драмских уметника Србије, у чије је име на промоцији говорила Весна Станковић: „Хвала Пошти Србије што, осим што је регионални лидер у пружању поштанских услуга широког спектра, брижљиво води рачуна и о пружању подршке радницима културе. Веома ценимо њен подухват у издавању поштанских марака са ликовима драмских уметника, јер на овај начин заједнички чувамо спомен на њих.”

У пригодном делу програма, омаж колегама који су изузетним талентом, бескрајним шармом и радом заслужили место не само на златним странама историје српске глуме већ и на поштанским маркама, направили су глумци Горица Поповић, Светлана Бојковић, Рада Ђуричин, Весна Станковић, Рената Улмански, Милан Цаци Миленковић, Љиљана Драгутиновић, Феђа Стојановић и Саша Груден.