Пошта Србије - Поштанска марка „180 година од успостављања званичних дипломатских односа Велике Британије и Србије”

5.6.2017.

Поштанска марка 180 година дипломатских односа Велике Британије и Србије

На свечаној промоцији у ПТТ музеју данас је пуштена у оптицај пригодна поштанска марка у част 180 година од успостављања званичних дипломатских односа Велике Британије и Србије.

Тим поводом, Његова екселенција Денис Киф, амбасадор Велике Британије, захвалио је Пошти Србије на овом вредном и репрезентативном издању.

„На данашњи дан, пре тачно 180 година, пуковник Лојд Џорџ Хоџис је у Крагујевцу предао Кнезу Милошу акредитивно писмо краља Вилијама Четвртог. Наши званични односи трају од 1837. године, али важни контакти су постојали и раније”, рекао је британски амбасадор и указао да суштину односа између две државе представљају заједничке вредности и позитивни људски примери сарадње и савезништва.

„Британија и Србија су стари пријатељи, који некада у животу имају и несугласице, али сматрам да је важно никада не испуштати из вида оно што је темељ пријатељства, а то су велики људи, њихово дело и наслеђе. То су великани попут Доситеја Обрадовића, Михајла Пупина, Борислава Пекића, Јеврема Грујића, Слободана Јовановића, Милоша Црњанског, Франсис Мекензи, Лејди Паџет, Фицроја Меклина, Тимотија Џона Бајфорда, Немање Видића, Роксанде Илинчић – има их у свим сферама живота и рада, од уметности и науке, до спорта моде и забаве. Уверен сам да ћемо на темељима њихових дела и наслеђа градити и односе Велике Британије и Србије и наредних 180 година и дуже”, истакао је господин Киф.

Нела Бојовић, руководилац Сектора за корпоративни маркетинг и одговорност, поздравила је присутне у име Мире Петровић, в. д. директора Поште Србије и навела да објављивањем пригодног филателистичког издања у част јубилеја, Пошта Србије на свој јединствен начин даје допринос учвршћивању дипломатских веза и продубљивању успешне сарадње две земље.

„Ова поштанска марка и изложба која је прати представља приказ заједничке историје две државе, као и личности из свих области друштвеног живота који су својим трудом и постигнућима односе између Србије и Велике Британије учиниле још богатијим. Данас пуштамо у оптицај марку која је симбол сарадње, дуге богате традиције билатералних односа између наше две земље и која може бити и симболична порука за снажније односе међу државама, посебно у овим данима великих изазова”, закључила је Нела Бојовић. Централни мотив на марки представљају портрети кнеза Милоша Обреновића и сер Лојда Џорџа Хоџиса са српским и британским новинама. Мотив на вињети је Србија данас, чланак из Јужнословенског журнала – Лондон 1912, и глава листа Илустроване лондонске новине – из 1876, а на коверти су укомпоновани мурал Зигизмунда Гецеа Британниа Пацифицатриx и спомен плоче Доситеја Обрадовића и Милоша Црњанског у Лондону.

Издање садржи марку номинале 74 динара и коверат првог дана, а штампано је у тиражу од 25.000 примерака. За графичко решење марке био је задужен Јакша Влаховић, креатор марака Поште Србије, уз стручну сарадњу Душана Михајиловића из Британске амбасаде у Београду.