Пошта Србије - Обележен Светски дан поште

9.10.2019.

Обележен Светски дан поште

Пошта Србије је обележила Светски дан поште, заједно са близу 700.000 поштанских филијала и скоро 5,3 милиона поштара у целом свету.

Пошта Србије је овим поводом издала емисију пригодних поштанских марака „Дан марке –150 година од прве дописнице”, а мотив на марки је вероватно најстарија сачувана дописница код нас, послата 15. октобра 1869. године из Новог Сада за Врдник. Такође, у част обележавања дана светске поштанске заједнице, у ПТТ музеју у Београду отворена је изложба „Честитке и разгледнице – слали смо љубав, поштовање и радост”, која приказује део вредне колекције разгледница и честитки, штампаних у периоду од 1880-1945. године.

„Пошта Србије својом основном делатношћу – комуникацијом и остваривањем поштанског саобраћаја са целим светом, стандардизује пословање од свог настајања, а данас успешно одговара изазовима глобалног тржишта и електронске трговине“, поручила је Мира Петровић, вршилац дужности директора Поште Србије и додала да Пошта својом великом инфраструктурном и логистичком мрежом коју непрекидно унапређује, чини да поштанске услуге буду доступне и корисницима у тешко приступачним крајевима земље, једнако као и привреди и друштву у целини. „За наш раст и развој заслужни су запослени пословично посвећени овом великом систему, па је посебно задовољство да данас покажемо јавности део приватне колекције разгледница колегинице Јасмине Јанковић, које потичу из различитих епоха, али њихове поруке говоре универзалним језиком, који се увек разуме, па чак и данас када технологија преузима примат“, истакла је Петровић осврћући се на тему изложбе која ће бити отворена до 9. новембра.

Светски поштански савез је међународна организација која координира поштанске политике и правила између земаља чланица, а тиме и светски поштански систем. Организацију чинe 192 земље, удружене у циљу јединственог и квалитетног обављања међународних поштанских услуга. Кнежевина Србија је, међу представницима 22 државе оснивача, учествовала у оснивању Светског поштанског савеза 9. октобра 1874. године у Берну, а Пошта Србије је члан Савеза такорећи од оснивања.