Пошта Србије - Поштанске марке поводом 180 година Поште Србије

26.2.2020.

Поштанске марке поводом 180 година Поште Србије

Пошта Србије ће 27. фебруара пустити у оптицај пригодно издање поштанских марака – „180 година Поште Србије”.  Мотив на овом филателистичком издању је зграда „главне поште“ у Таковској улици у Београду, која је временом постала симбол овог најстаријег јавног предузећа.

Својом дугом традицијом Пошта Србије представља потврду континуитета модерне српске државе и показатељ технолошког напретка и модерних стремљења Србије – од штампања првих поштанских марака 1866, преко учешћа у оснивању Светског поштанског савеза у Берну 1874, увођења телеграфа 1855. и телефона 1883, оснивања „Телекома Србија“ а.д. 1997, па све до отварања најсавременијег регионалног поштанско-логистичког центра на Балкану 2014. у Београду, са аутоматизованом прерадом чиме је постигнут виши ниво квалитета услуга и увођење савременог логистичког сервиса и сета услуга генерисаних из електронске трговине.

„Од када је, отварањем прве поште у Београду, 7. јуна 1840. године отпочео јавни поштански саобраћај у Србији, универзална поштанска услуга обавља се континуирано, прописаним квалитетом и под једнаким условима за све кориснике. Као што је некада у бурним историјским раздобљима била редак човеков ослонац и савезник, Пошта је и данас драгоцен и незаменљив чинилац унапређења друштвеног живота и друштевно-економских прилика. Своју лидерску позицију обезбеђујемо знањем, искуством и посвећеношћу запослених, распрострањеном мрежом пословница и информатичком повезаношћу читавог света”, изјавила је Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије поводом пуштања у оптицај овог пригодног издања и додала да верује да ће ново раздобље остати упамћено по додатним технолошким иновацијама и новим средствима повезивања, по мери новог доба.

У 180. годину Пошта Србије улази овенчана бројним наградама и признањима, како потрошача (Мој избор 2019 и Бест Бај 2019/20), тако и Светског поштанског савеза (Златни A стандард 2020) и наставља да делује као важан покретач тржишта и друштвеног развоја.

Филателистичко издање саджи марку и блок, номиналних вредности од 27 и 108 динара, два коверта првог реда (ФДЦ) и пригодан жиг. Уметничко решење издања дело је Надежде Скочајић, академског графичара у РЈ „Србијамарка” Поште Србије.