Пошта Србије - Поштанска марка у част Моме Капора

3.3.2020.

Поштанска марка у част Моме Капора

Пoшта Србије пустила је данас у оптицај пригодно издање поштанских марака „Знамените српске личности” посвећено истакнутом сликару, књижевнику и новинару Момчилу Моми Капору, а у ПТТ музеју у Београду одржана је промоција поштанске марке на којој се налази чувени „Аутопортрет” Моме Капора.

Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије, рекла је обраћајући се бројној публици и представницима медија, да је емисија „Знамените српске личности” посвећена Моми Капору веома важна за Пошту Србије, јер репрезентује дела чувеног уметника – сликара и књижевника, а издата је у години јубилеја – стоосамдесетогодишњици постојања Поште Србије. „Пошта је међу ретким јавним предузећима са толико дугом и успешном традицијом, која увек иде неколико корака испред других у сусрет модернијем пословању. Издањима поштанских марака доприносимо друштву, пратећи националну и светску историју, важне догађаје и јубилеје, спортске и културне манифестације. Хвала госпођи Капор на њеном залагању да очува сећање на раскошне Момине таленте, као и на већ традиционалној награди коју додељује Задужбина „Момчило Момо Капор” за литерарни и ликовни допринос на српској уметничкој сцени. Марке са делима Моме Капора остаће да сведоче да је Момо Капор и на овај начин освојио свет”, закључила је директорка Петровић.

Љиљана Капор, оснивач Задужбине „Момчило Момо Капор”, истакла је захвалност Пошти Србије на чувању дела и сећања на знамените личности на овај начин и наду да ће данашње младе генерације, које се ослањају на модерне технологије, ипак послати писма са Момином марком у свет.

Пригодно филателистичко издање за мотиве има надалеко познате цртеже Моме Капора: на марки номинале 27 динара – „Аутопортрет” (2000, перо), на вињети – „Портрет Лики” (1982, оловка), на коверту првог дана (ФДЦ) – „Београд на шеширу” (2006, перо), на жигу – „Девојка са ружом” (1996, перо), који успешно репрезентују лирски цртачки стил који је неговао. Графичка реализација издања дело је Јакше Влаховића, академског графичара РЈ „Србијамарка” Поште Србије, уз стручну сарадњу Љиљане Капор, Задужбина „Момчило Момо Капор”.